Dorește și dispune de tehnologia necesară pentru a intra în clubul superputerilor din acest domeniu
Emmanuel Macron a anunțat sâmbăta trecută că, începând din luna septembrie anul acesta, urmează a fi creat un comandament militar special al apărării spațiale, integrat în forțele aeriene care, din acel moment, devin «Forțe aeriene și spațiale». Macron a lansat astfel un mesaj clar – acela că Franța dorește și este capabilă financiar și tehnologic să intre în grupul marilor puteri ce-și dispută deja superioritatea în spațiul extraterestru (Rusia, SUA, China).
Anunțul făcut de președintele Macron «oficializează o voință politică, marcând în același timp o inflexiune față de politica precedentă… Am trecut de la simpla supraveghere a spațiului extraterestru, via sateliți și radare terestre, la voința de ne proteja propriii sateliți contra unor eventuale agresiuni», a spus președintele Macron.
Etapa următoare va fi prezentarea de către ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a noii strategii în domeniul apărării spațiale franceze, detaliind obiectivele și acțiunile armatei franceze în acest domeniu pentru anii următori. «Războiul stelelor» nu este deocamdată decât o ficțiune, dar Franța se pregătește deja în mod deschis și fără vreo reținere. Aceasta este de fapt semnificația anunțului făcut de președintele Macron la 13 iulie, chiar în ajunul Zilei Naționale a Franței, privind crearea «marelui comandament spațial». Dacă Franța, în acest moment, se opune în mod oficial trimiterii de arme ofensive în spaţiul extraterestru, conform tratatului semnat în 1967, doctrina franceză actuală vizează totuși dotarea cu mijloace de apărare în caz de atac împotriva intereselor sale pe orbită, ceea ce a devenit o chestiune privind securitatea națională.
Toulouse – capitală spațială franceză
Având baza la Toulouse, unde este concentrată deja o mare parte a industriei aerospațiale franceze, viitorul comandament spațial va reuni competențele actualmente împărțite între Comandamentul interarme spațiale (CIE), Centrul militar de observații prin satelit (CMOS) și Centrul operațional de supraveghere militară a obiectelor spațiale (COSMOS). Este vorba de un colectiv ce totalizează 200 de militari (80% sunt aviatori). Aceștia își încep acum activitatea sub tutela armatei aeriene franceze. Anunțul făcut de președintele Macron, a explicat un bun cunoscător al dosarului spațial, «oficializează o voință politică, marcând în același timp o inflexiune față de politica precedentă… Am trecut de la simpla supraveghere a spațiului extraterestru, via sateliți și radare terestre, la voința de ne proteja propriii sateliți contra unor eventuale agresiuni», a spus însuși președintele Macron.
Evoluție a doctrinei
Pentru a putea funcționa, armata franceză utilizează zilnic circa 20 de sateliți militari și civili, față de 200 utilizați de Statele Unite și circa 100 utilizați de Rusia sau China. Ori, acești sateliți au devenit ţinte fie pentru alți sateliți, fie pentru rachete lansate de pe Terra. Începând din 2007, reamintesc experți în domeniu, citați de «Les Echos», China a reușit să distrugă, cu o singură lovitură de rachetă, doi sateliți aflați pe orbită. În luna martie anul acesta, a venit rândul Indiei să-și demonstreze capacitățile ofensive, distrugând cu o rachetă un satelit.
Este așteptată o nouă strategie franceză
Pentru moment, Franța s-a limitat la lucrări de cercetare privind mijloacele terestre și spațiale capabile să răspundă la atacuri directe. Este însă nevoie de muncă de cercetare pentru a cunoaște obiectivele și mijloacele vitorului, ceea ce va fi dezvăluit în curând de ministrul francez al Apărării. «Crearea unui comandament militar pentru domeniul spațial este un prim pas semnificativ, consideră doamna Florence Gaillard-Sborowsky, însărcinată cu cercetarea la Fundația pentru cercetări strategice. Până acum, mijloacele de apărare au fost gestionate de o organizație duală, civilă și militară. Dacă va trebui să trecem la o utilizare ofensivă a mijloacelor spațiale, trebuie puse în funcțiune o organizare și un personal militar. Strategia franceză pe care o concepem acum va trebui, de asemenea, să definească programul militar viitor și pistele de cercetare identificate pentru a se permite creșterea forței franceze de apărare spațială», a adăugat Florence Gaillard-Sborowsky.