Luni dimineață, Ministerul francez de Interne a dat publicității ultimele cifre privind rezultatele primului tur al alegerilor legislative.
Coaliția din jurul preşedintelui Emmanuel Macron (Ensemble) și alianța de stânga NUPES au ajuns la o cvasiegalitate de sufragii exprimate duminică de alegătorii francezi. Doar Ensemble, alianța lui Macron, are în plus 21.442 voturi, a precizat Ministerul de Interne. Alianța lui Macron a obținut 5,85 milioane de voturi (25,75%) și NUPES – 5,83 milioane voturi (25,66%). Primele estimări de la ora 20.00 confereau, dimpotrivă, un avans pentru coaliția de stânga condusă de Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de stânga, Franța nesupusă. Doar alte două formațiuni politice au obținut peste 1 milion de sufragii: Rassemblement Național, extrema dreaptă, condusă de Marine Le Pen (4,2 milioane sufragii, respectiv 18,68 din voturi), Les republicains (Dreapta, cu 2,3 milioane voturi, respectiv 10,42%). De relevat faptul că acest prim tur de scrutin s-a desfășurat pe fondul unei abțineri de la vot ce a atins recordul de 52,49%.
Avantaj Macron la al doilea tur
În al doilea tur de scrutin de duminica viitoare, estimează Ifop-Fiducial, alianța prezidențială Ensemble își păstrează avantajul în proiecția celor 577 mandate de deputați în Adunarea Națională, fiind creditată cu 275 până la 310 locuri, înaintea alianței de stânga NUPES (LFI,PCF, PS și Ecologiștii), ce ar putea obține între 150 și 208 mandate
Un scrutin legislativ ”neobișnuit”
Nu puțini sunt analiștii politici francezi, citați de ”Le Figaro”, care consideră că alegerile de anul acesta din Franța se deosebesc radical de cele ce au avut loc în ultimii 30 de ani. Ele s-au aflat ”într-o altă logică”: nu a avut loc campanie prezidențială, nu se poate vorbi de o veritabilă victorie, nu a avut loc o campanie în vederea legislativelor. Emmanuel Macron poartă în bună măsură o mare răspundere. Intrat târziu în campania prezidențială, el a evitat constant dezbaterile cu concurenții săi, ale căror partide tocmai urmau să intre în lupta pentru legislative. Nu a venit cu un program precis, pe care l-a și modificat între cele două tururi de scrutin. Reales președinte, Macron a amânat prea mult numirea primului său ministru și apoi formarea noului guvern pentru a se evita intrarea prea rapidă în campania pentru legislative. Alte cauze ale rezultatelor actuale ce nu pot fi trecute cu vederea: reizbucnirea epidemiei de Covid la începutul acestui an și războiul din Ucraina, care i-a îngrijorat mult pe francezi, preocupați mai mult de sănătatea lor, de riscul extinderii conflictului decât de programele, promisiunile candidaților ce urmau să ia decizii în numele lor.