-0.6 C
București
miercuri, 2 decembrie

Franţa: Sindicatele dau ultimatum Guvernului pentru retragerea proiectului de reformă a pensiilor

Franţa stă pe un butoi de pulbere din cauza proiectului de reformare a sistemului de pensii.

Patru filiale ale sindicatului CGT, inclusiv lucrătorii din transportul feroviar, au avertizat că vor dubla protestele, dacă Guvernul de la Paris nu va retrage săptămâna viitoare controversatul proiect.

Executivul a propus în proiectul de reformă mărirea cu doi ani a vârstei standard de pensionare, provocând o reacţie ostilă din partea sindicatelor.

Federaţiile CGT din sectorul Căilor ferate, Transporturilor, Minelor şi Energiei şi Industriei Chimice au avertizat că guvernanţii au la dispoziţie o săptămână să anunţe retragerea proiectului şi relansarea unor “negocieri reale pentru îmbunătăţirea sistemului actual”, potrivit unui comunicat al acestora.

”Dacă premierul va continua să afirme că ‘ţara este perturbată dar nu blocată’, angajaţii din sectorul public şi cel privat vor trage concluzia că trebuie să îşi dubleze mobilizarea, să îşi multiplice apelurile la grevă în toate companiile şi să crească mai mult nivelul protestelor”, au avertizat sindicatele, conform news.ro, citat de b1.ro

„Dacă guvernul îşi îndeplineşte planul şi discutăm serios despre cum să îmbunătăţim sistemul (…) totul va fi în regulă”, a declarat Liderul CGT, Philippe Martinez. „În caz contrar, greviştii vor decide joi sau vineri ce vor face”, a avertizat acesta.

Premierul Edouard Philippe a declarat pentru săptămânalul Le Parisien Dimanche că uşa sa este deschisă pentru discuţii şi că se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor săptămâna viitoare.

Franţa s-a confruntat cu un haos în sistemul de transporturi începând de pe 5 decembrie, din cauza reformei din sistemul de pensii promovată de preşedintele Emmanuel Macron. Sindicatele au cerut membrilor lor ca marţi să participe la proteste de masă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW