Franța trimite în Statele Unite o a doua statuie a Libertății

O a doua Miss Liberty, una dintre replicile pariziene ale celebrei statui a Libertății, va fi instalată în grădina ambasadorului Franței la Washington și va rămâne vreme de zece ani în Statele Unite, a informat duminică „Le Journal du dimanche”. Statuia pornește la 7 iunie din portul Le Havre și sosește la New York la 4 iulie, de Ziua Națională a Statelor Unite, la 135 ani de la inaugurarea primei statui a Libertății. Această idee s-a născut cu prilejul unei întâlniri, în luna iulie 2019, cu Olivier Faron, administratorul general al Conservatorului național de arte și meserii, a explicat ambasadorul francez Philippe Etienne.” Am dorit reînnodarea firului cu noua istorie franco-americană. Această statuie este un dublu simbol de libertate”… Franța a decis să ofere o a doua statuie a Libertății „pentru a aduce un omagiu tuturor celor care s-au luptat pentru libertate în întreaga lume”, a spus diplomatul francez.
Cea de a doua Miss Liberty, cu înălțimea de doar 2,83 metri, va fi primită temporar în Ellis Island, unde este situat Muzeul național american al imigrației. Ulterior va fi transferată la Washington pentru a fi instalată în grădina ambasadorului Franței. Deși unii văd în acest proiect un bobârnac dat fostului președinte Donald Trump, ambasadorul Franței contestă această interpretare și califică această „aventură” a fi totalmente apolitică. Proiectul este public, dar finanțarea este privată. Această statuie rămâne zece ani în America, după care revine în Franța.
Prima statuie a Libertății, înaltă de 93 metri, a fost concepută de Eugene Viollet-le-Duc, ridicată de Gustave Eiffel și sculptată de Auguste Bartholdi. A fost oferită pentru celebrarea centenarului Declarației de independență a Statelor Unite, dar inaugurarea a avut loc zece ani mai târziu, în 1886.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. O palida amintire a libertatii de acum 200 de ani fata de structurile totalitare naziste din tara lu macrou de azi. Si nici america nu e departe de aceeasi trista experienta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW