-0.7 C
București

GRECO: România, ţara cu cel mai mare număr de recomandări neimplementate

Ministerul Justiţiei a publicat, marți, raportul GRECO privind România. Ana Birchall a declarat la sediul ministerului că „orice raport este important și că atunci când ești într-un club e nevoie să respecți regulile”.

În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției, în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

Concret, raportul GRECO indică faptul că doar 34% dintre recomandări au fost implementate integral până la finalul anului. Ca rezultat al implementării lente a recomandărilor, până la finalul anului trecut 14 state membre au făcut obiectul procedurii de neconformitate a GRECO în legătură cu a patra rundă de evaluare.

Ţările cu cel mai mare număr de recomandări neimplementate sau implementate doar parţial sunt Turcia (33), Bosnia (23), Grecia (19), Armenia (17), Belgia (17), Macedonia de Nord (17), Serbia (17), Cipru (14), Portugalia (14) şi România (12).

Cel mai mic nivel de conformare cu recomandările s-a înregistrat în legătură cu parlamentarii (23%), în timp ce pentru judecători (36%) şi procurori (45%) indicatorul a fost mai ridicat.

România a fost ţara cu cel mai mare (6) număr de recomandări neimplementate referitoare la parlamentari, fiind urmată de Polonia (5), Cipru, Serbia şi Turcia (câte 4 recomandări neimplementate). Țara noastră s-a aflat printre cele 16 ţări care nu s-au conformat deplin niciunei recomandări a GRECO privind parlamentarii, alături de Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croaţia, Cipru, Danemarca, Germania, Lituania, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Turcia.

În raport, GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de ritmul general lent de implementare a recomandărilor sale şi le cere ţărilor să soluţioneze această situaţie cât mai rapid. Documentul analizează măsurile adoptate de cele 49 de state membre în combaterea corupţiei în anul 2018, în special în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Concertul de Anul Nou Chinezesc, la Ateneul Român

În seara de 20 ianuarie, seria de evenimente „Anul Nou Chinezesc Fericit” 2020 s-a deschis la celebra sală de...

Rețeaua Regina Maria a preluat Endo Institute Timișoara

Prin preluarea Endo Institute, cel mai mare centru de diagnosticare și tratament a endometriozei din Sud-Estul Europei,...

Jumătate dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos

50% dintre români consideră că au un stil de viaţă sănătos, arată un sondaj online la care...

TRENDING