duminică, 29 martie, 2020
15.5 C
București

Guvernul a aprobat restructurarea ministerelor

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor, a anunţat şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, mai pe scurt – restructurarea Guvernului privind reducerea numărului de ministere la 16. Una dintre principalele modificări este la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, se preia în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor, iar Compania Naţională Loteria Română trece în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări. În ceea ce priveşte Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei, care se desfiinţează, iar atribuţiile şi structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Câteva dintre măsuri

Se reorganizează Ministerul Transporturilor, prin comasare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Agenţia pentru Agenda Digitală, care se afla la Ministerul Comunicaţiilor, prin reorganizare, devine Autoritate pentru Digitalizarea României, la nivelul Secretariatului General al Guvernului.

„La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării are loc reorganizarea Ministerului Educaţiei Naţionale, prin preluarea activităţii şi structurilor specializate de la Ministerul Cercetării şi Inovării, activităţi şi structuri care sunt preluate la nivelul Ministerului Educaţiei şi conduse şi coordonate de un secretar de stat. Această prevedere a fost inclusă în textul ordonanţei de urgenţă pentru a evidenţia în mod distinct importanţa cercetării şi inovării în cadrul structurii noului minister.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi schimbă denumirea în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prin preluarea activităţilor şi atribuţiilor de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie. Această autoritate naţională nou înfiinţată va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat. În cadrul Secretariatului General al Guvernului se înfiinţează:

  • Departamentul pentru Românii de Pretutindeni,
  • Autoritatea pentru Digitalizarea României,
  • Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul,
  • Departament pentru Relaţia cu Republica Moldova.

În subordinea SGG sunt transferate companiile de transport al energiei, respectiv Transelectrica şi Transgaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

De unde a apărut coronavirusul? Mai bine de un sfert dintre francezi cred că el a fost fabricat în laborator

Potrivit unui studiu Ifop, apărut sâmbătă în presa franceză, 26% dintre francezi cred că noul coronavirus a fost fabricat...

1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19

Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu...

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

TRENDING

Din 1 ianuarie 2020 salariul de bază minim brut este de 2.230 lei lunar

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 935/2019 pentru...

Cele mai ieftine locuri în care să călătorești în 2018

Deja ți-ai făcut planul de vacanță pentru...