Jurnalista Viktoria Marinova, găsită fără viață într-un parc din orașul Ruse, era prezentatoare a unei emisiuni de actualități la postul local de televiziune TVN. În urmă cu câteva zile, ea difuzase în emisiunea sa un reportaj sensibil referitor la fraudarea fondurilor europene.
Primul ministru bulgar, Boiko Borisov, a dat asigurări că, pe baza probelor deja existente, elucidarea crimei «nu este decât o chestiune de timp».
Tristă descoperire duminică dimineață în orașul Ruse din Bulgaria. Jurnalista Viktoria Marinova (30 de ani și mamă a unui copil), prezentatoare la postul local de televiziune, a fost victima unui asasinat. Procurorul regional, Gheorgy Georgiev, a precizat că trupul său, lovit la cap, violat și sugrumat, a fost descoperit într-un parc din oraș. Telefonul său portabil, cheile de la mașină, ochelarii și o parte din vestimentație au dispărut, a mai spus procurorul, precizând că anchetatorii examinează toate pistele legate de viața sa personală și profesională. Autoritățile au identificat victima prin inițialele și profesia sa. Potrivit presei locale, Viktoria Marinova era responsabilă administrativă și prezentatoarea unei emisiuni de actualități la postul de televiziune TVN din Ruse.
O execuție «pentru a servi drept exemplu»
În ziua de 30 septembrie, jurnalista bulgară difuzase o convorbire cu doi jurnaliști de investigații – bulgarul Dimităr Stoianov de la situl Bivol.bg și românul Attila Biro, care anchetează fraudarea subvențiilor europene în care sunt implicați oameni de afaceri și parlamentari. Assen Iordanov, cofondator al site-ului Bivol.bg, a declarat pentru France Presse, preluat de «Le Point», că primise deja informații potrivit cărora jurnaliștii respectivi sunt în pericol. «Moartea Viktoriei, modul brutal în care a fost ucisă este o execuție făcută pentru a servi de exemplu», a subliniat Assen Iordanov.
Șoc în lumea politică și mediatică
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Deșir, s-a declarat «șocat» de moartea jurnalistei specializate în investigații și a cerut «o anchetă completă și riguroasă».Conform ultimului clasament mondial referitor la libertatea presei, realizat de Reporters sans frontieres (RSF), Bulgaria se află pe locul 111 din 180, considerând-o a fi una dintre țările unde sunt grave probleme privind respectarea libertății presei. Reporters sans frontieres susține că jurnaliștii de investigații bulgari sunt expuși la «numeroase forme de presiuni și intimidare» și sunt nevoiți să facă faţă «oligarhilor ce dețin un monopol mediatic, precum și autorităților suspectate de corupție și legături cu crima organizată». De asemenea, potrivit Asociației jurnaliștilor europeni, cu sediul în Bulgaria, ziariștii din presa regională și locală sunt cei mai expuși represiunilor. Frecvența cazurilor de violenţe împotriva femeilor este de asemenea un fenomen ce preocupă autoritățile țării. Reamintim că, în ultimele 12 luni, în Europa au fost asasinați alți doi jurnaliști de investigații: reporterul slovac Jan Kuciak și jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, cazuri ce au suscitat o undă de șoc în lumea politică și mediatică europeană.