2.1 C
București
duminică, 29 noiembrie

Încă o declarație de presă a lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, 3 aprilie, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei de presă:

„Dragi români,

Am intrat, de câteva zile, în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus. Este o etapă pe care, prin măsurile restrictive luate din vreme, am reuşit să o întârziem cât mai mult timp posibil. De acum înainte, urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România.

Este esenţial să fim toţi conştienţi de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoţională, care ne vor testa solidaritatea şi unitatea.

Avem deja de deplâns 116 morţi. 116 semeni de-ai noştri şi-au pierdut viaţa răpuşi de acest virus.

Oare câte victime va mai face epidemia? Nu ştim! Dar ştim sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puţine! Dacă nu respectăm cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţi, pierderile de vieţi omeneşti vor din ce în ce mai multe şi cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulţi.

Pandemia care afectează întreaga lume este una severă şi fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva vieţile semenilor noştri. Trebuie să câştigăm această bătălie, o luptă pe viaţă şi pe moarte, şi de aceea măsurile de distanţare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece. Nimeni, vă spun, nimeni nu va fi cu adevărat în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă!

Dragi români,

Se apropie cu paşi repezi cele mai importante sărbători creştine.

Sunt sărbători ale luminii, ale comuniunii, ale solidarităţii şi bunătăţii, pe care oamenii le celebrează în mod firesc an de an alături de familie şi de cei apropiaţi. De data aceasta însă, Învierea Domnului găseşte întreaga omenire într-un moment de criză profundă, în plină epidemie provocată de un virus ucigaş.

Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristeţe: dragii mei, nu veniţi anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înţelegeţi, oricât de greu ar fi, că revenirea în ţară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât şi pentru cei la care ţineţi atât de mult.

Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanţă, pentru că este singurul mod prin care ne putem exprima afecţiunea faţă de cei pe care îi iubim fără a le periclita viaţa şi sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu.

Pentru milioane de credincioşi este o dramă reală să nu poată merge de sfintele sărbători la Biserică, dar aveţi încredere, această perioadă dificilă va trece şi ne vom reuni în bisericile noastre cu şi mai multă credinţă.

Acum însă nu există nicio altă cale de vă proteja pe voi şi pe apropiaţii voştri decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanţare socială. Aceasta este cea mai puternică şi plină de dăruire manifestare a dragostei creştineşti şi a iubirii aproapelui.

Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecţiei. Prin atitudinea responsabilă, facem un pas important către momentul în care viaţa noastră va reveni la normal. Cu toţii ne-am dori să existe soluţii mai uşoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar, în acest moment, ceea ce ştim şi noi, şi toate ţările care se confruntă cu acelaşi duşman invizibil, este că doar păstrarea distanţei faţă de ceilalţi stopează transmiterea infecţiei.

Vreau să fac un apel special şi către forţele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei. Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetăţenii României şi aceasta înseamnă, în aceste zile, să asiguraţi cu fermitate respectarea legilor şi a ordonanţelor militare. Fiţi vigilenţi! Intervenţia voastră rapidă şi fermă poate salva vieţi!

Contez pe voi să vă onoraţi cu responsabilitate această datorie şi vă mulţumesc pentru sacrificiile pe care le faceţi!

Dragi români, doar respectând cu stricteţe, riguros, regulile îi ocrotim pe cei apropiaţi şi le protejăm sănătatea concetăţenilor noştri. Este imperativ să staţi acasă şi să limitaţi deplasările doar la cele strict necesare!

Atunci când mergeţi la cumpărături sau sunteţi într-un spaţiu public, păstraţi distanţa de cel puţin doi metri faţă de ceilalţi! Nu vă îmbrăţişaţi cu prietenii, nu daţi mâna, evitaţi orice contact direct! Spălaţi-vă pe mâini când vă întoarceţi acasă! Aceste măsuri simple devin, în aceste zile, literă de lege! Nu vă abateţi de la ele, respectaţi-le pentru a rămâne în siguranţă!

Autorităţile fac toate eforturile pentru a trece cu bine peste această perioadă critică, dotează spitalele cu tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, dar nu în spitale vom stopa epidemia. Răspândirea virusului are loc în comunitate, atunci când unii oameni nu vor să înţeleagă că de respectarea acestor reguli simple depinde cât de repede vom reuşi să ne întoarcem la normalitate.

Fără solidaritatea, fără unitatea cetăţenilor, fără implicarea fiecăruia dintre noi nu vom reuşi. Ca o adevărată familie care are grijă de fiecare dintre membrii săi, vom câştiga această bătălie, aşa cum ne-am mobilizat şi am izbândit şi în alte momente critice la care a fost supusă naţiunea noastră de-a lungul istoriei.

Vă mulţumesc şi vă doresc tuturor multă sănătate!”

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. @ Opinați că soluția liberală viabiă este ca Administrația Prezidențială, Guvrenul,, Armata, Jandarmeria, Polițiația , serviciile secrete, instanțele, Parlamentul și administrația locală,deci toate instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, administrație și justiție , să nu își mai încaseze salariile pe perioada pandemiei, ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW