Verificările sunt făcute de Primărie, CJ, ISU. Legea prezumează că patronul e de bună-credință, nu că e în zona de infracționalitate
Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Radu Oprea (PSD), ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a declarat joi, pentru B1 TV, că ministerul pe care-l conduce nu are atribuții să solicite și să verifice autorizațiile de construcție sau de securitate la incendiu când realizează clasificarea pensiunilor și hotelurilor. Declarația a fost făcută în contextul în care Ferma Dacilor, pensiune distrusă de un incendiu în care au murit șapte oameni, avea aviz de la Ministerul Turismului, deși nu avea aceste autorizații.
Oprea a mai afirmat că e treaba Primăriei/Consiliului Județean, respectiv a Inspectoratului pentru Situații de Urgență să verifice dacă există aceste autorizații și legea e respectată.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
Ministrul Radu Oprea, despre situația Fermei Dacilor
„Ministerul Turismului certifică un standard de calitate care, printr-o stea – cinci în cazul hotelurilor și margarete în cazul pensiunilor, certifică o anumită dotare, un anumit confort al spațiilor respective. Acesta e certificatul de clasificare pe care-l emite Ministerul Turismului și care are legătură cu serviciile pe care le primește turistul din această perspectivă a standardelor de calitate. Nimic în plus, nimic mai puțin decât ce spune cadrul legal de azi.
În documentele pe care le cerem există înregistrarea de la Registrul Comerțului, codul CAEN ca activitate principală cea legată de turism. Spiritul legii – e din 2004 – spune că se simplică procedurile de autorizație de funcționare și un administrator sau acționar pe propria lui răspundere face declarații când înregistrează firma la Registrul Comerțului că se conformează la toate cerințele legale, între care să ai autorizație de contruire, să te conformezi la normele de mediu, sanitar-veterinare, la securitatea la incendiu etc. Legea prezumează că antreprenorul e de bună-credință, nu că e în zona de infracționalitate.
Cerând informații în minister, am găsit că în 2017 a fost un control pe o cerunță a proprietarilor de la Ferma Dacilor să clasifice la 3 stele anumite camere. Sunt două etape: una în care depui cererea și primești o certificare provizorie și în 90 de zile se produce controlul efectiv pe teren. În urma controlului efectiv pe teren, au constatat că funcționau deja și atunci a fost dată o amendă de 40.000 de lei. Apoi a fost cerută această clasificare de cameră de închiriat la o stea pentru 14 camere, 28 de locuri, și a fost acordată conform legii inclusiv cu control la fața locului. Această clasificare de o stea e un stadard minim pe care o cere legea și care nu prevede nici măcar înregistrarea la Registrul Comerțului, așa sunt procedurile azi, pentru că aceste camere pot fi în apartamentul oricui”, a declarat ministrul Turismului.
Radu Oprea, despre instituțiile care trebuiau să facă verificări la Ferma Dacilor
În privința autorizațiilor, acesta a susținut că „sunt instituții ale statului care au responsabilitate în domeniu, ca autoritatea locală, Primăria. Dacă Primăria nu are serviciu de urbanism propriu, atunci Consiliul Județean. Inspectoratul pentru Situații de Urgență are responsbailitatea clară în ce privește securitatea la incendiu”.
„Orice lege e perfectibilă, fac analiză asupra ordinelor, normelor în vigoare, le-am cerut acest lucru în minister pentru a vedea dacă lucrurile pot fi perfectibile. (…)
Nu-mi pot imagina că poți fi într-o localitate mică în care să nu știi ce se întâmplă și că cineva nu e în legalitate. Legea te obliga să iei măsuri”, a continuat Oprea.
În opinia acestuia, înregistrarea la Registrul Comerțului ar trebui să se facă doar cu prezentarea autorizației de construire, în locul simplei declarații pe propria răspundere.