Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunţat luni la o conferință de presă că țara sa va avea o nouă capitală. De la Jakarta, situată actualmente în insula Java, ea va fi transferată în partea de est a insulei Borneo, o zonă mai puțin expusă catastrofelor naturale. Realizarea acestui proiect faraonic va dura aproape un deceniu, dar transferul funcționarilor publici va începe în 2024, după ce va fi construită întreaga infrastructură de funcționare. Costul proiectului este evaluat la 36,6 miliarde de dolari.
Cum s-a ajuns la această decizie? S-a dorit mai întâi decongestionarea orașului Jakarta, un megalopol cu 40 milioane de locuitori. Apoi, este de notorietate faptul că Jakarta este expusă riscului de a intra treptat sub ape, fiind aproape în permanenţă lovită de puternice inundații și seisme. Potrivit testelor efectuate de experți, orașul Jakarta intră sub ape, anual, câte 10 cm. În acest ritm, până în 2050, orașul s-ar putea găsi în totalitate sub ape. Noua capitală, al cărei nume nu a fost încă stabilit, va centraliza puterile executive, legislative și judiciare și urmează să fie transferați cel puțin 1,5 milioane de funcționari ce vor începe să se instaleze începând din 2024. Este însă necesară elaborarea de către guvern a unei legi privind gigantica operațiune de mutare a capitalei, lege ce va trebui apoi supusă votului parlamentului.
Finanţarea realizării proiectului va fi asigurată în proporţie de 19% de către guvernul indonezian, iar restul – de sectorul privat şi investiţii diverse.