Protocolul de colaborare pentru îmbunătățirea siguranței la locul de muncă pentru antreprenori, manageri şi angajați în contextul pandemiei generate de Covid-19, încheiat între Confindustria România şi Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA”, a generat deja numeroase acțiuni în favoarea întreprinderilor și a angajaților în vederea contracarării problemelor cauzate de pandemie.
Iată, așadar, drept o consecință firească, alinierea planificării și în ceea ce privește vaccinările, din partea acestor două entități atât de prezente și hotărâtoare pe piața muncii din România.
Proiectul propus de Confindustria “Fabrici în sprijinul comunității” care are obiectivul de a susține Planul Național de Vaccinare, depășește astfel granițele italiene și este interpretat și adoptat și de către Confindustria România, cea mai mare reprezentanță internațională a Confindustria Est Europa care reprezintă de peste 20 de ani cele mai importante investiții italiene din România.
Sinergia dintre Confindustria România și Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, inspirată de bunele practici italiene, a activat deja mecanismul de organizare la nivelul țării, activând o procedură complexă care prevede o succesiune de acțiuni fundamentale. Printre acestea o cităm pe aceea de a obține disponibilitatea operatorilor medicali deja autorizați pentru administrarea vaccinului de a se deplasa ulterior și la sediul companiilor. Apoi aceea de a centraliza disponibilitatea manifestată de companiilor membre de a evalua posibilitatea punerii la dispoziție a unor zone dedicate, adecvate pentru administrarea vaccinurilor. În același timp, a fost activat un dialog direct cu Ministerul Sănătății în vederea demonstrării disponibilității de a aduce o contribuție concretă la campania națională de vaccinare.
„Confindustria România este convinsă că redresarea economică trebuie să treacă printr-o campanie de vaccinare care să implice un număr mare de oameni și care să se desfășoare în cel mai scurt timp posibil. Bineînțeles, a trebuit să interpretăm proiectul italian adaptându-l pentru România, luând în considerare diferiți factori, precum cel conform căruia, în România, protocoalele de vaccinare la locul de muncă sunt deja analizate de către Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. (CNCAV). O altă problematică, luată în discuție în fiecare țară, este aceea cu privire la cantitatea de vaccinuri disponibile pentru a implementa o logistică generală, care să permită administrarea unei serii de vaccinuri care să permită, în cel mai scurt timp posibil, obținerea imunității de turmă, adesea citată de mulți virusologi”, a declarat Giulio Bertola, Președinte Confindustria România.
Internaționalizarea și adaptarea la țară, a proiectului propus de Confindustria „Fabrici în sprijinul comunității”, demersuri realizate de Confindustria România, reprezintă un exemplu al sinergiei care există între Confidustria și reprezentanțele sale internaționale, evidențiind și mai mult acea atenție, acele servicii și măsuri de protecție pe care doar o organizație ultra-centenară le poate pune la dispoziția companiilor și a angajaților, și în multe țări din Europa de Est, în special în perioade de urgență neașteptată, cum ar fi cea în domeniul sănătății la care asistăm astăzi.