Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, a avut, marți, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitate, căreia i-a prezentat prioritățile României din timpul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Comisarul Marianne Thyssen a asigurat partea română de întreaga sa disponibilitate în a susține România, pe perioada exercitării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, pentru a finaliza, dar și promova, politicile din domeniul muncii și protecției sociale.
Cei doi oficiali au trecut în revistă și stadiul negocierilor privind înființarea Agenției Europene a Muncii (European Labor Agency – ELA), care se dorește a fi un organism care să lupte pentru combaterea muncii la negru, dar și pentru respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, la nivelul Uniunii Europene. Ministrul român al muncii și justiției sociale a reafirmat poziția Guvernului României de a sprijini constituirea Autorității Europene a Muncii, instituție menită a consolida cooperarea între autoritățile de pe piața muncii la toate nivelurile, precum și gestionarea mai eficientă a situațiilor transfrontaliere. Astfel obiectivul pe durata PRES RO va fi obținerea abordării generale la nivelul EPSCO (Consiliul pentru Ocupare, Politici Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorilor), în funcție de evoluția discuțiilor pe durata Președinției Austriei și derularea trialogurilor informale cu Parlamentul European în vederea închiderii dosarului.
Comisarul european Marianne Tyssen și ministrul Lia-Olguța Vasilescu au discutat și despre stadiul negocierilor privind revizuirea Regulamentului 883/2004, privind coordonarea sistemelor de securitate socială din statele membre. În ceea ce privește propunerea de revizuire a Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială, PRES RO își va asuma fie deschiderea trialogurilor cu Parlamentul European (dacă Austria nu va reuși să realizeze acest lucru), fie continuarea acestora, făcând toate eforturile pentru a obține un acord în funcție de evoluția discuțiilor. Prevederile cu potențiale implicații semnificative pentru România, în acest dosar, rămân cele referitoare la legislația aplicabilă (detașarea lucrătorilor) și prestațiile familiale, în special prin prisma intenției unor delegații de a introduce mecanismul de indexare a alocațiilor pentru copiii nerezidenți.
De altfel, cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situație semnalată atât de cetățeni ai unor state europene, cât și de organizații neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenției Parlamentului național de a indexa alocațiile copiilor cetățenilor rezidenți, din alte state europene, care își desfășoară activitatea pe teritoriul statului austriac.
Comisarul Thyssen a reiterat poziția negativă a executivului european față de promovarea mecanismului indexării alocațiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE. În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat și importanța promovării principiului la contribuții egale prestații egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remunerației egale pentru aceeași activitate desfășurată în același loc (în contextul revizuirii Directivei detașarea lucrătorilor).
Reamintim că România va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de șase luni.