Guvernul a aprobat Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului în România 2019-2029, prin intermediul căreia s-a dorit să se pună capăt unei probleme disputate de peste 14 ani. Cu toate acestea, „Legea Turismului in forma in care a trecut prin guvern nu aduce nicio solutie relevanta pentru viitorul turismului romanesc (…)” transmite CNIPMMR (Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România).
Deși multe state europene nu au considerat necesitatea unei legi a turismului ca fiind atât de importantă, implementarea unei asemenea legi în România nu ar fi necesară decât dacă ar avea consecințe concrete asupra rezolvării principalelor probleme grave, cu care se confruntă domeniul turismului și ar emana o viziune și o strategie coerentă pentru următorii 20 de ani, transmite CNIPMMR.
Printre cele mai grave probleme curente se remarcă cele legate de promovare, forta de munca si educatie/ pregatire profesionala, debirocratizare/ simplificare. Legea nu vine pe aceste teme cu o viziune sau o strategie, nici macar cu solutii punctuale coerente.
„O alta necesitate a unei legi ar fi sa puna in acelasi loc toate reglementarile domeniului. Desi autoritatile asta si-au propus, legea trecuta de guvern nu rezolva nici macar aceasta problema.”, informează sursa citată.
Una dintre cele mai pregnante probleme este reprezentată de promovarea destinației turistice ROMÂNIA. Un număr de 17 asociații profesionale și patronale din Romania au prezentat atat guvernului cat si parlamentului un document prin care critica solutia aleasa in aceasta lege cu privire la Organizatiile de Management al Destinatiilor si au propus o solutie functionala in ceea ce priveste parteneriatul public-privat atat la nivel local dar si la nivel regional ( judetean ) si mai ales NATIONAL. Toate acestea dupa modele existente in UE.
„Din pacate legea actuala a ales sa ignore aceste propuneri si a statuat un mod de lucru in parteneriat DOAR la nivel local iar acest mod de lucru este inpropriu si nefunctional. Este inutil sa mai mentionam ca la baza actualei legi nu a existat un studiu de impact iar dialogul cu mediul de afaceri, care intr-adevar a existat, a fost facut doar pentru a bifa o activitate dar nicidecum pentru a prelua propunerile de substanta venite din industrie”, mai transmite sursa.