Premierul britanic exercită în aceste zile chiar presiuni asupra Uniunii Europene pentru a se ajunge totuși la un acord privind relațiile comerciale post-Brexit. A insistat să o întâlnească pe președinta Comisiei Europene, doamna Von der Leyen, într-un nou efort pentru deblocarea negocierilor.
Boris Johnson le-a spus nu o dată britanicilor că Regatul Unit „poate trăi foarte bine” fără un acord comercial cu Uniunea Europeană. Iată-l, însă, în aceste zile, făcând demersuri chiar insistente, deplasându-se personal la Bruxelles, pentru a le semnala europenilor că un acord comercial „ar fi totuși binevenit”. El făcuse din summitul european de joi și vineri de la Bruxelles un termen-limită pentru realizarea unui astfel de acord și dorește acum să exercite presiuni asupra negocierilor bilaterale încă neîncheiate. Europenii își fixaseră drept termen-limită sfârșitul lunii octombrie, în speranța că există astfel suficient timp pentru a se ajunge la un acord.
Negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier, a răspuns la aceste presiuni ale lui Johnson cu poziția deja cunoscută a europenilor în dosarele complicate care au blocat până acum ajungerea la o înțelegere (pescuitul, frontiera în Irlanda de Nord, concurența echitabilă, soluţionarea eventualelor diferende la Curtea Europeană de Justiție), precizând, ca de fiecare dată, că ceea ce a fost semnat deja, chiar de către Boris Johnson, nu se mai modifică. Nu este exclus ca, în cazul în care nici în acest foarte scurt termen de negociere nu se va ajunge la vreun compromis, Boris Johnson să dea întreaga vină pentru absența unui acord comercial în totalitate asupra Bruxellesului.
Parisul crede că un Brexit „fără acord” este o perspectivă „foarte credibilă”
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat marți că o eventuală absență a unui acord între UE și Regatul Unit privind viitoarele lor relații comerciale este în acest moment o perspectivă „foarte credibilă”. Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor Comisiei de politică externă a Adunării Naționale a Franței, Le Drian a subliniat că domnia sa cunoaște abilitățile tactice ale britanicilor, dar acum trebuie terminat cu acest „joc” … „Am ajuns la scadență”…”Între 15 octombrie, data summitului european, și mijlocul lunii noiembrie trebuie soluționat totul. Aceasta este și poziția Consiliului European”.
Foto: By Jon Curnow -, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80824675
Pana acum SUA si Japonia au anuntat ca vor sa faca acorduri de liber schimb cu Marea Britanie.
Si lista ramane deschisa pentru alte tari precum Canada, Australia etc.
Marea Britanie e primul caz de tara europeana care isi recastiga independenta fata de UE si deciziile Bruxelles-ului prin referendum – cea mai democratica exprimare a vointei unui popor.