Israel-Palestina: În continuare, niciun semn de încetare a focului la orizont


După ce a anunțat intrarea în Fâșia Gaza, armata israeliană a retractat informația


Ostilitățile între Israel și islamiștii Hamas au continuat cu aceeași intensitate în cursul zilei și al nopții de joi. Din nou ploaie de rachete lansate asupra Tel Avivului și împrejurimi. Ca răspuns, armata israeliană a operat bombardamente și atacuri de la sol împotriva Fâșiei Gaza. Au fost mobilizați rezerviștii și importante trupe și material militar au fost plasate de-a lungul Fâșiei Gaza. Au apărut informații ce anunțau deja prezența militarilor israelieni în Gaza, dar armata israeliană, prin purtătorul sau de cuvânt, Jonathan Conricus, a revenit cu retractarea lor, invocând „probleme de comunicație internă”, bombardamentele și focurile fiind lansate din afara granițelor Fâșiei Gaza.
Joi noaptea, grupuri înarmate palestiniene din Gaza au lansat un nou baraj de rachete spre sudul Israelului. Rachete au fost orientate și către al doilea aeroport din Tel Aviv, obligând deturnarea tuturor zborurilor către alte destinații.
Un nou bilanț al victimelor conflictului de la începutul săptămânii până vineri dimineață, dat publicității de Ministerul Sănătății local, arată că în Fâșia Gaza au fost uciși 103 palestinieni, între care 27 copii, și au fost răniți 580. În Israel au fost anunțați șapte morți, între care un copil şi un soldat – și mai mulți răniți. Premierul Netanyahu, care joi s-a deplasat la una din bateriile ce interferează rachetele islamiștilor Hamas situată în centrul țării, a declarat:”Va fi necesar ceva timp, dar vom reuși să restabilim liniștea în Israel”.
Schimbul masiv de atacuri este însoțit de o escaladare a incidentelor între arabi și evrei în mai multe orașe „mixte” din Israel, ajungând la un nivel de violenţe – vizibile în imagini difuzate la posturile internaționale de televiziune – ce nu a mai fost atins vreodată în ultimele decenii, sublinia vineri Micky Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al poliției. Începând de luni, mai bine de 400 de persoane, evrei și arabi, implicate în acte de violență, au fost arestate.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU reprogramată

Consiliul de Securitate al ONU își va ține totuși, duminică, o reuniune virtual publică privitoare la conflictul israelo-palestinian. Ea fusese prevăzută inițial pentru vineri, la cererea Tunisiei, a Norvegiei și Chinei. Statele Unite, care au blocat reuniunea de vineri, propuseseră o reuniune pentru săptămâna viitoare. Au acceptat în cele din urmă data de duminică. În culise, ONU, Qatarul și Egiptul desfășoară o intensă activitate vizând facilitarea unei medieri, iar Statele Unite au anunțat trimiterea unui emisar în Israel și teritoriile plestiniene pentru a încerca obținerea unei dezescaladări a violențelor. În Rusia, Vladimir Putin a lansat un apel la calm și la încetarea luptelor între israelieni și Hamas, un apel lansat după ce s-a întreținut cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Potrivit Kremlinului, ei și-au exprimat atașamentul față de soluția în Orientul Apropiat în baza principiului „celor două state”. Rusia a cerut de asemenea convocarea cvartetului internațional pentru soluții în Orientul Apropiat (ONU, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană).- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. ” Israel-Palestina: În continuare, niciun semn de încetare a focului la orizont”. Atat unii cat si altii, de nu-l vor vedea … pe „orizont” , il vor vedea pe „zenit” sau chiar pe „nadir” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW