13.5 C
București
vineri, 23 aprilie

Procesul de destituire a lui Donald Trump în Senat va începe la 8 februarie

Este stabilită deja data începerii în Senat a procesului de destituire a lui Donald Trump: în a doua săptămână a lunii februarie, după transmiterea, luni, a actului de punere sub acuzare votat în Camera Reprezentanților. El urmează să fie judecat pentru „incitare la insurecție”.

Răgazul de două săptămâni până la începerea procesului în Senat, s-a anunțat, va face posibil ca procesul să nu monopolizeze sesiunile Senatului în defavoarea confirmării membrilor noii echipe de guvernare a lui Joe Biden, care are nevoie să-și înceapă rapid activitatea.

Există riscul unei sentințe de neeligibilitate

Donald Trump va fi, deci, judecat pentru „incitare la insurecție”. El este acuzat că, la 6 ianuarie, a încurajat mulțimea de suporteri, doar cu câteva ore înainte, să lanseze asaltul asupra Capitoliului, chiar în momentul în care membrii Congresului american certificau victoria candidatului democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. „Nu vă veți relua niciodată ţara în stare de slăbiciune.Trebuie să arătați forță și trebuie să fiți puternici”, lansa Donald Trump în fața suporterilor săi cu puțin timp înainte ca aceștia să invadeze Capitoliul, unde au provocat haos și violenţe fără precedent. Cinci persoane și-au pierdut atunci viața și alte zeci au fost rănite. Toate aceste elemente au dus la punerea sub acuzare a lui Donald Trump, la inițiativa Camerei Reprezentanților condusă de democrata Nancy Pelosi. De relevat faptul că, de data aceasta, și aleșii republicani au criticat modul de a acționa al lui Trump. Însuși liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, cunoscut ca unul dintre cei mai solizi aliați ai lui Trump, nu a mai fost alături de el după cele întâmplate la 6 ianuarie.

De precizat că în Constituția americană se prevede un prag de două treimi din voturi pentru condamnarea președintelui țării, ceea ce înseamnă ca, în contextul politic actual al Senatului, 17 senatori republicani să se ralieze la cei 50 senatori democrați pentru a se ajunge la majoritatea calificată. Ceea ce, spun comentatori ai presei americane, pare a fi nesigur. Dar, chiar dacă nu va fi votată destituirea, întrucât a părăsit deja Casa Albă, Trump ar putea fi declarat neeligibil. Or, se știe deja că intenționează să candideze din nou la alegerile prezidențiale din 2024.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW