1.2 C
București
duminică, 7 martie

Mișcare națională în Rusia pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi. Peste 3.000 de arestări

Manifestații, de la Sankt Petersburg la Moscova, până la Pacific

Răspunzând apelurilor lansate de Aleksei Navalnîi imediat după arestarea sa la revenirea din Germania, unde a fost tratat după tentativa de a fi asasinat prin otrăvire, dar și la apelurile susținătorilor săi din Rusia, în ciuda avertismentelor autorităților, în peste 100 de localități din Rusia au avut loc sâmbătă ample manifestaţii pentru eliberarea neînfricatului opozant al lui Vladimir Putin.

La Moscova, în Piața Pușkin și pe străzile învecinate s-au adunat sâmbătă, la primele ore ale dimineții, mai multe mii de persoane, între care s-a aflat și Iulia, soția lui Navalnîi, înfruntând temperaturi extrem de scăzute (minus 50 grade Celsius), pentru a cere eliberarea opozantului Kremlinului. Forțele de ordine au intervenit rapid și brutal, operând sute de arestări. Și soția lui Navalnîi a fost interpelată de poliție. În tot cursul zilei de sâmbătă, pe străzile Sankt Petersburgului au manifestat zeci de mii de persoane scandând lozinci anti-regim, anti-Putin și cerând eleiberarea opozantului Navalnîi. Potrivit relatărilor corespondenților presei străine, la Sankt Petersburg au avut loc grave incidente între forțele Omon de securitate și manifestanți. Au fost și în acest oraș operate sute de arestări.

Corespondenții de presă au relatat că manifestații ample au avut loc, practic, în toată țara, începând din capitală, de la Sankt Petersburg până în Extremul Orient rus, Siberia și chiar într-o localitate la sud de Cercul Polar. Centrul marilor orașe, relatează Reuters, a fost încercuit de furgoane ale poliției în care au fost aruncați manifestanții arestați. În ciuda represiunilor violente, a arestărilor, manifestanții au continuat să defileze, inclusiv într-o zonă din apropierea Kremlinului. Peste tot s-a strigat “Nu vom pleca!”, “Putin hoţul!”, “Putin, pleacă!”,”Libertate!”,”Libertate lui Aleksei Navalnîi:”, “Rușine!”, “Vrem schimbare!”.

Din cauza decalajului orar, protestele au început mai întâi, cu câteva ore în devans, în Extremul Orient rus și Siberia. La Vladivostok, la Habarovsk, Novosibirsk, Tomsk și Iakuţk, în Siberia, pe un ger polar, mii de persoane au ieșit în stradă scandând lozinci contra regimului și cerând eliberarea lui Navalnîi. Forțele anti-revolte Omon au operat pretutindeni sute de arestări. La Iakuţk, la sud de Cercul polar, aproape 200 manifestanți au înfruntat gerul năpraznic în stradă, pentru a cere eliberarea curajosului opozant al Kremlinului. Aproape toți au fost arestați.

Pentru ralierea populației la cauza mișcării lui Navalnîi, acesta, împreună cu suporterii săi, a difuzat un video în care se face publică constuirea unui “palat” pe malul Mării Negre, poprietate a lui Vladimir Putin, cu tot fastul și toate dotările comparabile unui Versailles. Navalnîi, care îl acuză pe Vladimir Putin că a ordonat execuția sa, este urmărit în justiție în patru dosare care sunt pur și simplu montate fără fundament, în scopuri pur politice, dar care dacă va fi declarat vinovat riscă pedeapsa cu închisoarea pentru mulți ani.

Susținere internă și externă pentru eliberarea lui Navalnîi

Corespondenții presei străine relatează că de la arestarea lui Navalnîi, celebrități din Rusia, prezentatori de televiziune, muzicieni au lansat apeluri la manifestații pro-Navalnîi.

Europarlamentarii au adoptat deja o rezoluție în care se cere Uniunii Europene să facă demersuri și să instituie chiar sancțiuni împotriva Rusiei în sprijinul eliberării lui Navalnîi. Națiunile Unite și alte țări occidentale au condamnat arestarea acestuia și au cerut eliberarea lui imediată. Miniștrii de Externe ai țărilor UE intenționează să se reunească pentru a lua în discuție posibilitatea instituirii de noi sancțiuni economice contra Rusiei.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Bate militia rusa la manifestanti exact cum ii bat jpe manifestanti jandarmii lu Macrou la Paris, polizeii Mercaloaicei la Berlin, armata regelui la Madrid si policemanii lui Boris Eltin la Londra !

    • Si io mi-s beat, dara tu esti tuflit rau de tot ! Cat despre “Macrou” … era mai buna nevastra-sa / era mai coapta . “Macroul” este precum Victor Viorica Ponta , doi necopti . Doi necopti … “copti” prematur .

    • Deci Maica Rasia isi merita pe deplin locul intre tarile demoncrate moderne si consolidate ale UE ca militia lor bate demonstrantii la fel de rau ca in Francia, jermania sau Inglatera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW