-0.1 C
București
joi, 28 ianuarie

Seul dorește să ofere ajutor Coreei de Nord pentru ameliorarea situaţiei alimentare

Guvernul de la Seul are în vedere oferirea de ajutor alimentar Coreei de Nord după ce preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat acordul în cadrul unei convorbiri telefonice avute marţi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, transmite dcnews.ro, citând EFE.

În pofida acțiunilor Phenianului de a efectua un test de armament la finalul săptămânii, care înrăutăţeşte atmosfera în plin blocaj al discuţiilor privind denuclearizarea, Trump a abordat la telefon cu Moon recentul raport al agenţiilor ONU asupra situaţiei alimentare din Coreea de Nord şi a sprijinit posibilitatea trimiterii de ajutor.

Se aşteaptă ca livrarea asistenţei alimentare să fie una dintre temele de discuţie ale vizitei de două zile, începând de joi, la Seul, a trimisului special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun. Nu se exclude posibilitatea ca Biegun să aibă o întâlnire cu preşedintele Moon şi să discute în profunzime impasul actual în discuţiile de dezarmare cu Phenianul, informează dcnews.ro.

„Dintr-o perspectivă umanitară, suntem preocupaţi de ceea ce aceste organizaţii internaţionale au calificat ca probleme alimentare foarte grave”, a spus Lee Sang-min, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării.

Pe de altă parte, un oficial al biroului prezidenţial sud-coreean a explicat pentru agenţia Yonhap, citată de EFE, că procedurile birocratice necesare livrărilor vor începe curând, deşi încă rămân de analizat volumul şi caracteristicile pachetului de ajutor.

Într-un recent raport, Programul Alimentar Mondial şi FAO au atras atenţia că aproximativ 10 milioane de nord-coreeni – circa 40% din populaţie – ‘se confruntă cu o penurie iminentă de alimente’ ca urmare a celei mai slabe recolte din ultimul deceniu, fapt pentru care, conducerea de la Phenian a decis tăierea rației de hrană la 300 de grame pe zi.

Măsurile vin ca urmare a unei noi evaluări din Republica Populară democrată Coreea, care a arătat că „după cea mai proastă recoltă din ultimii zece ani, cauzată de secetă, valuri de caniculă și inundații, 10,1 milioane de oameni suferă de lipsă alimentară severă, ceea ce înseamnă că nu au destulă mâncare până la următoarea recoltă”, a declarat Herve Verhoosel, purtătorul de cuvânt al programului World Food (WFP), informează hotnews.ro.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW