Un comunicat comun prezentat pe Twitter de către Donald Trump anunță că liderii Statelor Unite, Israelului și Bahrainului au purtat joi, 11 septembrie, o conversație telefonică în cadrul căreia s-au pus de acord asupra „stabilirii de relații diplomatice complete între Israel și Regatul Bahrain”. Acordul va fi semnat oficial la Casa Albă, săptămâna viitoare.
De reamintit că acest acord intervine la o lună de zile de la semnarea unui acord similar intervenit între Israel și Emiratele Arabe Unite (EAU). Bahrainul este a patra țară arabă care stabilește relații diplomatice cu Israelul, după Egipt, Iordania și EAU.
„Este o eră nouă de pace, a declarat sâmbătă Benyamin Netanyahu. Pace în schimbul păcii. Economie în schimbul economiei… Am investit ani îndelungați în obținerea păcii, iar acum pacea este cea care va investi pentru noi, va permite numeroase investiții în Israel, ceea ce este foarte important”.
Trump revendică succesul
„Asistăm la o zi cu adevărat istorică”, s-a felicitat Donald Trump. În opinia sa, normalizarea relațiilor cu Bahrainul este un pas înainte realizat sub egida Casei Albe. „Noi credem că și alte state își vor normaliza rapid relațiile cu Israelul”, a subliniat președintele american, încrezător – în opinia multor analiști politici americani – că în campania sa pentru al doilea mandat prezidențial va conta mult ceea ce el numește victoria diplomatică în Orientul Mijlociu.
Ce cred egiptenii? Ce cred palestinienii?
La Cairo, președintele Abdel Fattah al-Sissi a salutat „acordul istoric” la care au ajuns Israelul și Bahrainul, considerându-l o „etapă importantă pentru stabilitatea și pacea în Orientul Mijlociu” ce va „permite găsirea unei soluții juste și permanente pentru cauza palestiniană”.
Palestinienii interpretează cu totul altfel acordurile mai sus menționate. Autoritatea palestiniană și mișcarea islamistă Hamas au condamnat imediat acordurile Israelului cu EAU și Bahrain. Acordul cu Bahrainul, a declarat pentru presă Ahmad Majdalani, ministrul pentru probleme sociale al Autorității palestiniene, ” este o lovitură în inima dată cauzei palestiniene și poporului palestinian”.
Hamas merge până la a califica încheierea acestor acorduri drept „o agresiune” ce aduce „grav prejudiciu” cauzei palestiniene.
Liderii palestinieni cheamă țările arabe să respecte inițiativa de pace arabă din 2002 și îndeamnă comunitatea internațională să se conformeze dreptului internațional și rezoluțiilor cu legitimitate internațională”.