Sute de tancuri, blindate și aproape 300.000 de militari au blocat frontiera cu Gaza, în așteptarea ordinului de atac terestru pentru „nimicirea” teroriștilor Hamas
Joi, armata israeliană a continuat bombardarea fără întrerupere a Fâșiei Gaza, după ce a jurat să „nimicească” mișcarea palestiniană teroristă Hamas, responsabilă pentru atacul cel mai distrugător, mai ucigaș din istorie contra statului evreu. În noaptea de miercuri spre joi au continuat de asemenea lansările de rachete dinspre Gaza spre sudul Israelului. Bombardamentele israeliene au drept ținte prioritare clădiri, centre de comandă ale teroriștilor Hamas. De ambele părți sunt victime și răniți cu miile, iar în Gaza numărul refugiaților a ajuns la peste 300.000. Cifre cât de cât reale sunt deocamdată greu de stabilit. Numărul ostaticilor de diverse naționalități luați de teroriști este, se pare, de 150. Corespondenții agențiilor de presă semnalează prezența la granița cu Fâșia Gaza a sute de tancuri și blindate, plus aproape de 300.000 de soldați, gata în orice moment să treacă la atacul decisiv, terestru, contra Hamas.
„Fiecare membru al forțelor Hamas este un om mort”, a lansat premierul israelian Benjamin Netanyahu în prima sa declarație la reuniunea „guvernului de război” nou creat. „Hamas este Daesh (Statul Islamic) și îl vom distruge așa cum lumea a distrus Daesh”, a spus Netanyahu, după ce a calificat „atacurile sălbatice comise de combatanții Hamas ca nemaicunoscute de la Holocaust”.
În Gaza, cei 2,3 milioane de palestinieni simt efectele blocadei totale instituite de israelieni. Nu mai există carburant, nici electricitate și nici alimente. Cartiere întregi sunt total distruse de bombardamentele israeliene care au vizat clădirile mișcării Hamas. Un purtător de cuvânt israelian a declarat joi dimineață că localizarea exactă a clădirilor comandamentelor Hamas provine de la interogatoriile prizonierilor palestinieni infiltrați în în sudul Israelului la declanșarea atacului Hamas.
În Gaza, au informat autoritățile locale, cel puțin 1.200 de persoane, între care și civili, au fost ucise de raidurile aeriene israeliene. Armata israeliană a informat însă că au fost recuperate corpurile a 1500 combatanți ai Hamas care s-au infiltrat sâmbătă în mai multe localități israeliene din apropierea frontierei cu fâșia Gaza, ucigând aproape 1.000 de civili pe străzi, în locuințe, la festivitatea ce a avut loc în deșert.
O operațiune periculoasă
„Ne pregătim pentru următoarele etape. Am lovit numeroase ținte”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Cornicus. Concentrarea de trupe la frontieră anunță o ofensivă terestră contra Fâșiei Gaza, din care Israelul s-a retras unilateral în 2005 și care este guvernată de Hamas din 2007. Aproape 300.000 de rezerviști au fost mobilizați, a informat purtătorul de cuvânt. Obiectivul operațiunii în pregătire este provocarea a maximum de distrugeri structurilor militare ale Hamas, adică efectuarea în continuare a ceea ce s-a început deja cu bombardamentele de sâmbătă. Se are în vedere inclusiv pătrunderea pe teritoriul Fâșiei Gaza unde, însă, există riscul unor pierderi considerabile pentru trupele israeliene, dată fiind existența acolo a unor instalații, buncăre care pot adăposti combatanții Hamas.
Experți ai armatei israeliene, dar și analiști de la RFI, comentând caracterul extrem de dificil al operațiunilor contra teroriștilor Hamas, reamintesc că, în 2017, la bătălia de la Mossoul, au fost implicați 100.000 de soldați pentru a învinge cei 5.000 de teroriști ai Statului islamic. Bătălia pentru Gaza ar putea, deci, să fie la fel de îndelungată, complexă și costisitoare în oameni.