Jens Stoltenberg: Trebuie să tragem învățăminte în urma evenimentelor din Afganistan

„Organizația Tratatului Nord-Atlantic trebuie să analizeze cu toată onestitatea factorii care au condus la prăbușirea „rapidă și bruscă” a forțelor armate afgane și a guvernului afgan în fața talibanilor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finele unei reuniuni speciale a ambasadorilor NATO consacrată situației din Afganistan.

„Problema pe care noi trebuie să ne-o punem și la care trebuie să răspundem în modul cel mai lucid posibil”, a subliniat Stoltenberg, „este următoarea: de ce forțe pe care noi le-am instruit, echipat și susținut atâția ani de zile nu au fost capabile să reziste mai eficient și mai ferm atacului talibanilor? Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni a fost o prăbușire militară și politică cu o rapiditate pe care nu am anticipat-o…Viteza și bruscheţea acestei prăbușiri au fost realmente o surpriză”. Jens Stoltenberg a afirmat că sunt lecții pe care trebuie să le tragem din aceste evenimente, dar prioritate are în acest moment evacuarea a cât mai multe persoane posibil din Afganistan. Este vorba de personal al NATO, dar și de afgani care au ajutat, precum și persoanele cele mai vulnerabile. Stoltenberg a cerut talibanilor să permită celor care vor să plece din Afganistan, menținând deschise drumurile și punctele de frontieră.

„Terorismul internațional reprezintă o provocare și o amenințare în numeroase zone ale lumii”, reamintește secretarul general al NATO. „În consecință, NATO trebuie să manifeste vigilență și să rămână în avangarda luptei împotriva terorismului internațional. Sunt și în acest domeniu lecții de învățat, și o vom face”, a mai spus Jens Stoltenberg.


- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW