Pentru duminică, 30 octombrie nu era validat niciun transport de cereale ucrainene în Marea Neagră, a anunțat Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu supervizarea acordului internațional cerealier semnat la 22 iulie, la Istanbul, de ONU, Rusia și Turcia. Rusia a suspendat sâmbătă participarea sa la acordul respectiv invocând un atac cu drone asupra navelor ruse din rada Sevastopolului, atac pe care-l atribuie Ucrainei.
Președintele american a reacționat în aceeași zi, sâmbătă 29 octombrie, calificând drept ”scandaloasă” decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vitale aprovizionării alimentare mondiale. ”Scandalos! Nu a existat niciun motiv pentru a fi luată o astfel de decizie”, a declarat Joe Biden pentru presă, după ce a votat anticipat la alegerile de la jumătatea mandatului în fieful său electoral din statul Delaware.
”Alimentația utilizată drept armă”
Potrivit lui Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale de la Casa Albă, decizia Rusiei arată că Kremlinul a transformat și alimentația într-o armă, ”ceea ce afectează direct țările aflate în nevoie, stimulează creșterea prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial, exacerbează crizele umanitare deja în stadii grave”.
Kievul denunță un ”fals pretext”
Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, denunță ceea ce el a numit un ”fals pretext” al Moscovei pentru a bloca exporturile de cereale având drept destinație milioane de oameni. Președinția ucraineană reamintește de asemenea că Ucraina nu a semnat acordul cerealier cu Rusia, ci doar cu Turcia și ONU, întrucât Moscova ”nu respectă aproape niciodată vreun angajament luat”.
Turcia, în încurcătură
Decizia lui Putin îl plasează pe Recep Erdogan într-o poziție dificilă și riscă să creeze tensiuni între Ankara și Moscova, explică în comentariul său corespondentul RFI la Istanbul. În ultimele săptămâni, de la Ankara au fost auzite unele critici ale oficialilor ruși, inclusiv din partea lui Vladimir Putin, legate de piedici puse exportării produselor agricole și a îngrășămintelor ruse. Erdogan și-a intensificat demersurile de culise pentru a garanta extinderea valabilității acordului cerealier dincolo de data-limită de 19 noiembrie. El a purtat convorbiri cu Vladimir Putin propunând exportarea unor mai mari cantități de produse agricole și îngrășăminte ruse via teritoriul turc, exporturi afectate de sancțiunile occidentale instituite după invadarea Ucrainei. Interesul liderului turc, spune corespondentul RFI, este legat nu doar economic, ci și diplomatic. Este în joc rolul său de mediator și de ”singura țară în măsură să discute cu Rusia, obținând chiar și rezultate”.