Kazahstan: Deși a fost anunțată restabilirea ”în linii mari” a ordinii în țară, tensiunea ”este încă vie” la Almaty

Ordinea este treptat restabilită în Kazahstan, relatează din surse de la fața locului, presa internațională. Manifestațiile în unele orașe ale țării încetează. Starea de urgență rămâne însă în vigoare, Internetul este suspendat. La Almaty, sâmbătă dimineață, erau încă auzite focuri de arme. Președintele Kassym-Jomart Tokaïev s-a dovedit a fi gata să recurgă la orice pentru a pune capăt protestelor care de șase zile zguduie țara. A avut un ecou îngrijorător în întreaga lume ordinul dat forțelor de ordine să ucidă fără somație manifestanții, considerându-i «bandiți», «teroriști instruiți în străinătate» , «motiv pentru a fi eliminați fără întârziere».

La Almaty, război la vârf. Oamenii-cheie ai lui Nazarbaiev ar provoca haosul

La Almaty, capitala economică a Kazahstanului, care a cunoscut cele mai violente evenimente în aceste zile, soldate cu 26 civili și 18 polițiști uciși, sute de răniți și mii de arestați, situația părea sâmbătă dimineață ceva mai calmă. Magazinele au rămas însă închise, în micile băcănii rafturile sunt deja golite și populația se teme de haos și de o penurie de alimente. Corespondentul Radio France Internationale pentru Asia centrală încearcă să facă o analiză reală a ceea ce a avut și continuă să aibă loc la Almaty, o întrebare pe care, spune el, și-o pun numeroși observatori locali. Ei identifică o altă logică a evenimentelor din capitala economică a țării, deosebită de protestele din alte orașe . În privința violențelor de la Almaty, președintele Tokaiev vorbește de «terorism» și de «banditism», vocabular care, spune corespondentul, nu corespunde realității. Despre ce este totuși vorba? La Almaty s-a observat o violență organizată, jafuri comise de protestatari dotați cu arme. Sunt indicii, susțin unii observatori locali, ce duc la suspiciunea că membri ai clanului fostului președinte Nursultan Nazarbaiev ar fi putut organiza astfel de violenţe și haos, simțind că evenimentele în curs și primele măsuri luate de președintele țării îi vor priva de pozițiile solide în stat și de bogățiile acumulate.

Așa cum s-a anunțat, începând de miercurea trecută, Nazarbaiev nu mai este șeful Consiliului de securitate națională, organism pe care-l conducea din martie 2019, când a părăsit voluntar postul de președinte ale Kazahstanului, dar devenind locul unde erau adoptate cele mai importante decizii pentru conducerea țării. Au fost demise imediat și alte persoane-cheie din posturi importante, inclusiv primul-ministru Karim Massimov, arestat și încarcerat sub acuzația de trădare, alături de care se află Samat Abich, puternicul nepot al lui Nazarbaiev.

Temeri că abia acum încep represiunile masive

Semne că situația nu este încă total sub control: sâmbătă, în Kazahstan continuă să nu funcționeze Internetul, iar aeroportul din Almaty continuă să fie închis. Presa europeană, inclusiv cotidianul german «Süddeutsche Zeitung», informează din «surse proprii» că trupele ruse patrulează permanent străzile capitalei economice a țării. Daniyar Khassenov, un militant pentru drepturile omului în Kazahstan cu baza la Londra, citat de RFI, se teme că abia de acum încolo vor începe represiunile cele mai dure contra manifestanților, declanșate deja de vineri de către forțele străine, mai exact cele venite din Rusia. Sunt de așteptat, spune Daniyar Khassenov, torturi, urmăriri judiciare… întrucât președintele țării a spus că vrea să defere toată lumea justiției, deși este greu să se găsească dovezi ale prezenței teroriștilor la originea protestelor față de creșterea prețului la gazul lichefiat. Cea mai mare preocupare nu doar pentru locuitorii Kazahstanului, mai spune militantul pentru apărarea drepturilor omului mai sus menționat, este faptul că, deși s-a anunțat că prezența trupelor străine este temporară, sub o formă sau alta ea poate fi prelungită, exercitând o puternică influență și amestec în afacerile interne ale Kazahstanului, așa cum se întâmplă în Ucraina, Siria, Africa centrală, în general în teritorii unde au pătruns și nu au mai plecat.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW