Neobișnuit pentru Iohannis, acesta a organizat a doua conferință de presă din martie, de la începutul pandemiei.
Klaus Iohannis a declarat despre fondurile europene care s-ar putea să fie obținute de România, fără a rata momentul de a se lăuda singur deși rolul său în negocieri a fost pur decorativ: „Am discutat despre modalitățile prin care România să poată accesa și valorifica cei 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obținut prin negocierile de la Bruxelles. Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanța cu acești bani. Facem o prioritate zero din investițiile în infrasturctură”.
Situația epidemiologică este gravă
Vorbind despre situația pandemiei de coronavirus, Iohannis a spus: „Este un moment critic, iar măsurile de protejare a populației, în contextul în care România a atins aprope 1200 de cazuri zilnice sunt extrem de importante. Situația este extrem de gravă”.
Cu toate acestea, pentru Iohannis alegerile sunt mai importante: „Avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont: este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem în septembrie, intrăm în decembrie sau ianuarie, când se va suprapune și virusul gripal și poate o iarnă grea. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agraveaază și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile”.
Legea nu se aplică, bugetarii rezistă
Cu toate că există legi în vigoare, promulgate chiar de el, dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor nu se vor face. Cu toate acestea, există bani pentru imensul aparat al statului, plătit la zi, fără întârziere.
„Dublarea alocațiilor nu va fi posibilă de azi pe mâine. Ne dorim ca această dublare să devină realitate și poate devine posibilă în etape. Primul pas, cu siguranță, va putea fi făcut destul de repede. Așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor.”
„Un lucru similar pot să spun și despre pensii. Este evident că o creștere de 40% nu este posibilă. Pe de altă parte, este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Justa măsură este importantă. Pensiile vor crește. Cât va fi această creștere, va calcula guvernul și va veni cu măsurile de rigoare”, a spus Iohannis despre pensii.
Pentru pandemie e de vină PSD, CCR și populația, nu „guvernul meu”. Iohannis: „Vreau să cred că românii nu-și doresc această boală!”
Pentru Iohannis, cu toate că datele și faptele arată fix contrariul, doar PSD, CCR și populația sunt de vină pentru creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.
„În timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Am avut o creștere și atunci, dar apoi, numărul de persoane infectate a intrat în descreștere. Intrând în starea de alertă au intervenit o serioe de decizii ale CCR și o serie de modificări legislative care au făcut gestiunea fenomenului epidemiologic mai dificilă”, a spus, senin, Iohannis.
Klaus Werner Iohannis, a încheiat cu o concluzie care te face să îți pui întrebări serioase cu privire la modul în care înțelege situația în care se află România: „O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Proiectul de lege a fost elaborat în regim de urgență de Guvern, trimis în Parlament, unde PSD a tras de timp într-un mod cinic pe care nu l-a bănuit nimeni. Cu un cinism inimaginabil, au ținut această lege, săptămâni, în Parlament și, în acest timp, s-a cristalizat impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care, deschis, au incitat la nesupunere. În acele săptămâni, foarte multe persoane infectate, detectate, au părăsit spitalele pentru că Guvernului i s-a luat din mână un instrument important de gestiune. În această perioadă, situația epidemiologică s-a deteriorat grav. Așa am ajuns la cele 1.200 de cazuri zilnice pe care le avem acum. Din păcate, această evoluție va mai dura. Dacă lumea începe să înțeleagă că lucruruile sunt serioase, faptul că atâtea persoane au fost infectate în acele săptămâni va avea urmări pe toată vara”.
Dosarul 10 august
Iohannis s-a ferit să vorbească despre dosarul 10 august, doar a aruncat vina pe alții: „Dacă cineva a greșit, atunci sunt convins că MJ și CSM vor face verificări, în urma cărora va fi un demers administrativ. Dosarul a ajuns la procurorul general care studiază speța și probabil în următoarele zile vom primi un răspuns. Am încredere că deciziile în final vor fi corecte și vom o justiție dreaptă”.
A imbatrinit cu un fel de dementza.. ca idolul lui, Dementu’ vopsit din SUA.
VAX POPULI, VAX DEI !