Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Președintele Klaus Iohannis a cerut toleranță zero în privința plagiatului, într-un discurs pe care l-a susținut luni, la deschiderea noului an universitar.
„Doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică. Noile Legi ale Educației trebuie să includă prevederi clare cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic din mediul universitar”, a afirmat Iohannis, în discursul pe care l-a susținut la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”.
Șeful statului a insistat apoi că în joc e chiar „credibilitatea învățământului și viitorul nostru ca societate democratică” și că „o Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”.
Declarația vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă (PNL) e acuzat de plagiat, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, își ține teza de doctorat la secret, iar însuși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), cel care trebuia să se ocupe de noile Legi ale Educației, și-a dat demisia din această funcție tot în urma unor acuzații de plagiat.
Mai mult, jurnalista de investigație Emilia Șercan, cea care a dezvăluit faptele de plagiat, a remarcat faptul că proiectele noilor Legi ale Educației, pe care le-a pus Cîmpeanu în dezbatere publică atunci când încă era ministru, prevăd practic amnistierea plagiatorilor. Deci Cîmpeanu s-a folosit de funcția pe care o ocupa ca să încerce să ”albească” toți plagiatorii, inclusiv pe el. Acuzațiile sunt susținute și de alți specialiști în educație.
Cazurile de plagiat din Guvernul Ciucă, girat de Iohannis
Săptămâna trecută, Sorin Cîmpeanu (PNL) și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației după ce jurnalista Emilia Șercan a demonstrat, într-un articol pentru Pressone, că a plagiat un curs universitar. Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole care, în fapt, erau scrise de alți autori. În locul lui Cîmpeanu, interimar la Educație a ajuns Sebastian Burduja (PNL), care e și ministrul Digitalizării.
Tot Șercan a descoperit că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 câte are lucrarea sa de doctorat. Ciucă a blocat în instanță analiza lucrării de către CNATDCU, singura instutuție abilitată să se pronunțe oficial dacă e plagiat sau nu. Există serioase suspiciuni în privința modului în care dosarul a ajuns la judecătorul care a pronunțat verdictul favorabil lui Ciucă, mai ales că magistratul în cauză e un apropiat de PNL.
Suspiciuni planează și asupra ministrului Lucian Bode, de la Interne, care-și ține teza de doctorat la secret.
Amintim că, anul trecut, Florin Roman și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Digitalizării, după ce jurnaliștii de la Libertatea au descoperit că acesta a plagiat în lucrarea sa de master. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care acesta o avea trecută în CV, a transmis la vremea respectivă că nu l-a avut student.
Iohannis, mulțumit de Guvernul condus de Ciucă, acuzat de plagiat
Președintele s-a arătat de mai multe ori mulțumit de Guvernul Ciucă, ba chiar a ținut să se laude singur că a avut dreptate să susțină formarea coaliției solid majoritare PSD – PNL – UDMR, date fiind crizele multiple pe care le traversăm.
„Este o coaliție care, după părerea mea, a fost destul de greu acceptată, dar, pe cât de greu a fost acceptată, pe atât de repede echipa s-a sudat și Guvernul lucrează bine”, afirma Iohannis pe 5 iulie.
Pe 21 septembrie, acesta declara: „Coaliţia funcţionează, Guvernul funcţionează şi ştiţi că lucrurile sunt bine gestionate”.