13.8 C
București
joi, 6 mai

Kosovo și-a deschis oficial ambasada la Ierusalim

Kosovo este prima țară majoritar musulmană care recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, după ce la 1 februarie anul acesta au fost stabilite relațiile diplomatice între cele două țări.

Evenimentul intervine cu câteva zile înaintea alegerilor legislative din Israel, context în care deschiderea oficială, la 14 martie, a ambasadei Kosovo la Ierusalim este interpretată de către unii drept o victorie pentru Benyamin Netanyahu. „Este un moment istoric și de mândrie”, a declarat la Ierusalim noua ambasadoare a Kosovo, Ines Demiri, citată de corespondentul RFI. Ceremonia a fost scurtă, motivul oficial fiind criza coronavirusului. Drapelul Kosovo este arborat pe clădirea situată în partea occidentală a orașului. Pe o placă discretă montată la intrare se poate citi, în limbile albaneză, engleză și idiș, „Republica Kosovo”.

Surse kosovare, dar și israeliene, citate de corespondentul RFI, susţin că la acest eveniment s-a ajuns în baza unui fel de „târg”: Israelul recunoaște independența tânărului stat Kosovo, iar în schimb Kosovo devine primul stat cu majoritate musulmană care recunoaște Ierusalimul drept capitală israeliană. Decizia kosovară nu a rămas fără reproșuri. Vii critici au venit în special din partea Turciei, care acuză Priștina că a violat dreptul internațional recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului. Critici similare au formulat și membri ai UE.

Reamintim că promisiuni de transferare a ambasadelor la Ierusalim au fost mai multe, mai ales în perioada în care administrația Trump a organizat o ceremonie de transfer cu surle și trâmbițe. Dar, până acum, doar Statele Unite și Guatemala au făcut acest lucru. Săptămâna trecută, Cehia s-a limitat la deschiderea unui Birou diplomatic în orașul respectiv.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW