Plafonarea prețului petrolului decisă de țările occidentale nu va avea niciun impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina, a dat asigurări luni Kremlinul, avertizând însă asupra riscului unei ”destabilizări a pieței mondiale a energiei”. ”Economia Rusiei dispune de toate capacitățile necesare” pentru a finanța ofensiva militară, a declarat presei Dmitri Peskov. ”Asemenea măsuri nu vor avea impact asupra intervenției”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. ”În schimb, a adăugat el, aceste măsuri vor avea, fără îndoială, un impact asupra stabilității pieței mondiale a energiei, este un pas către destabilizare”. Peskov a avertizat că Moscova este pe cale de a pregăti măsuri de retorsiune.
Așa cum se știe, plafonarea prețului la petrolul rus coincide cu embargoul instituit de Uniunea Europeană asupra petrolului rus livrat pe cale maritimă. Kremlinul a avertizat deja că nu va mai livra petrol țărilor care adoptă mecanismul de plafonare, poziție anunțată de vicepremierul rus în sarcina căruia se află problemele energiei, Alexandr Novak. Citat de agențiile ruse de presă, el a afirmat că Rusia lucrează la mecanisme ce ar putea interzice utilizarea instrumentului plafonării, indiferent de nivelul fixat. Căci plafonarea nu poate decât să provoace o și mai mare destabilizare a pieței și chiar o penurie de resurse energetice, a insistat Alexandr Novak, evocând și riscul creșterii prețului petrolului odată cu intrarea în vigoare a sancțiunilor.
Luni a crescut prețul țițeiului
După reuniunea OPEC+ de duminică, la Viena, prețul petrolului a început deja să crească. Organizația și-a păstrat strategia actuală, respectiv cantitatea extracției din acest moment – în ciuda embargoului european și a plafonării prețului la țițeiul rus de către G7, UE și Australia. Duminică seară, în cadrul unei videoconferințe, reprezentanții celor 13 membri ai OPEC, conduși de Riyad, și cei 10 aliați ai lor conduși de Moscova au convenit menținerea deciziei luate în luna octombrie privind diminuarea cu 2 milione de barili a extracției zilnice de țiței până în anul 2023.
Luni, către ora 10,30 GMT, prețul barilului de Brent din Marea Nordului crescuse cu 1,78%, ajungând la 87,09 dolari barilul. Prețul echivalentului american, barilul de West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 1,83%, până la 81,44 dolari barilul.