Negocierile între echipele britanică și europeană privind Brexit se derulează în aceste zile, practic, fără întrerupere, sub presiunea apropiatului summit european crucial din 17 octombrie, pe a cărui ordine de zi se află consacrarea unui acord Brexit.
Din surse informate, corespondenții de presă din Bruxelles relatează că europenii se străduiesc, în acelaşi timp, să o ajute pe Theresa May să facă față complicatului context politic intern, pentru obținerea votului parlamentar la acordul Brexit la care se va ajunge.
O briză de optimism se simte la negocierile legate de plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cum summitul european este prevăzut pentru 17 octombrie, la care urmează să fie finalizat acordul între cele două părți, protagoniștii negocierilor par să manifeste un interes crescut și dorința de a se ajunge mai rapid la un acord. După incidentul «neplăcut» din 20 septembrie de la Salzburg, unde propunerile doamnei May au fost categoric respinse, dar și după furtunosul congres al Partidului conservator britanic, Theresa May preia inițiativa și se angajează trup și suflet pentru un Brexit acceptabil britanicilor și, de ce nu, cu ceva câștig. Surse informate din Bruxelles relatează că negocierile la nivelul cel mai înalt dintre echipele europeană și britanică se derulează în aceste zile fără întrerupere, inclusiv în zilele de weekend. Se vorbește chiar de un «voluntarism» manifestat de lideri europeni, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat presei că «există motive să apreciem că o potențială apropiere între cele două părți s-a accentuat în ultimele zile», iar Donald Tusk, președintele Consiliului European, crede că «există șanse de a se ajunge la un acord până la finele anului». Leo Varadkar, premierul Irlandei, crede, și el, că în acest moment «există o bună oportunitate pentru încheierea unui acord în următoarele săptămâni».
O propunere europeană de acord de liber-schimb «supraranforsat»
Vinerea trecută, cu prilejul unei reuniuni a lui Michel Barnier cu ambasadorii europeni la instituțiile europene din Bruxelles, în mod surprinzător, a fost pusă pe masa negocierilor Brexit opțiunea pentru un acord de liber-schimb. El ar permite Regatului Unit să fluture steagul unei victorii obținând un comerț «fără fricțiuni» cu cei 27 de membri ai UE. Este însă adevărat că adoptarea unei astfel de soluții necesită niște concesii suplimentare din partea britanică pentru împiedicarea concurenței neloiale. Este vorba de concesii dureroase: alinierea la regulile europene, fără participarea la elaborarea lor. Se spune, la Bruxelles, că, prin această propunere europeană, i se întinde în același timp o mână de ajutor doamnei May. Prezentarea viitorului acord sub forma unui acord de liber-schimb «supraranforsat» ar putea facilita adoptarea lui în Parlamentul britanic. Concomitent, ar fi blocată opoziția adepților unui «hard Brexit» din Partidul conservator care, de mai multe luni, au tot cerut un acord de liber-schimb cu UE (bineînțeles, în condițiile concepute de ei).
Theresa May face «ochi dulci» centrului politic bitanic
Semn că un proiect de acord este deja avut în vedere la negocierile cu europenii, sunt manverele politice lansate de Theresa May în zilele weekendului pentru a deschide calea unei acceptări a acestuia în Parlamentul britanic. Într-un editorial publicat în «The Observer», domnia sa cheamă alegătorii laburiști să privească «în manieră nouă» Partidul conservatorilor, soluție pe care o consideră «unica opțiune posibilă pentru forțele moderate». În mod cert, este de așteptat ca acest apel al doamnei May să-i agite pe adepții Brexitului «dur», îngrijorați de faptul că doamna premier s-ar putea pune de acord cu Bruxellesul asupra unui Brexit prea moderat după gustul lor, dar susceptibil să aducă voturile laburiștilor atunci când proiectul de acord va fi supus Parlamentului. Mulți conservatori, în intenția de a face presiuni de ultima oră, amenință deja că vor vota împotriva bugetului ce urmează a fi prezentat la 29 octombrie .