Legea europeană a climei: PE dorește să mărească la 60% obiectivul de reducere a emisiilor poluante până în 2030

Este necesar un buget care să garanteze că Uniunea Europeană atinge obiectivele Conferinței de la Paris privind efectele schimbărilor de climă.

Înfiinţarea unui organism științific independent care să monitorizeze progresele înregistrate

Eliminarea treptată, până cel târziu în 2025, a tuturor subvențiilor directe și indirecte pentru combustibilii fosili

Toate statele membre ale UE trebuie să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050, declară Parlamentul European, cerând obiective ambițioase de reducere a emisiilor poluante pentru 2030 și 2040.

Parlamentul și-a adoptat miercuri mandatul de negociere referitor la Legea europeană a climei, cu 392 de voturi pentru, 161 împotrivă și 142 abțineri. Noua lege urmăreşte să transforme în obligație promisiunile prin care Uniunea s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, cetăţenii și companiile europene vor beneficia de temeiul juridic și predictibilitatea de care au nevoie pentru a se pregăti să facă faţă schimbărilor aferente.

Eurodeputații insistă ca atât Uniunea Europeană, cât și fiecare stat membru să ajungă să aibă un impact neutru asupra climei până în 2050. Ei mai susțin că Uniunea va trebui să înregistreze „emisii negative” după acea dată și solicită fonduri suficiente în acest scop.

Comisia trebuie să propună, până la 31 mai 2023, prin procedura legislativă ordinară, o „traiectorie” la nivel european pentru a obține o amprentă neutră de carbon până în 2050, susțin deputații. Comisia trebuie să ţină seama de cantitatea totală rămasă de emisii de gaze cu efect de seră (GES) care ar mai putea fi emisă de Uniune până în 2050 pentru a limita creșterea temperaturii globale în conformitate cu Acordul de la Paris. Traiectoria urmează să fie revizuită după fiecare evaluare la nivel global.

Eurodeputații mai doresc să creeze un Consiliu European pentru schimbările climatice (ECCC). Acest organism științific consultativ independent privind schimbările climatice ar urma să analizeze dacă politicile sunt coerente și să monitorizeze progresele realizate.

Un obiectiv mai ambițios pentru 2030

Obiectivul actual al Uniunii Europene pentru 2030 privind reducerea emisiilor este de 40% comparativ cu nivelul emisiilor din 1990. În propunerea sa, modificată de Legea europeană a climei, Comisia Europeană a propus recent ca obiectivul să fie majorat la „cel puțin 55%”. Astăzi, au fost și mai ambițioși și au cerut o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.

Ei au mai invitat Comisia să propună un obiectiv intermediar pentru 2040. Acesta ar urma să fie stabilit după o evaluare a impactului, pentru a garanta că UE se înscrie în parametrii necesari pentru a-și atinge obiectivul pentru 2050.

În fine, potrivit deputaților, Uniunea Europeană și statele sale membre trebuie, de asemenea, să elimine treptat, până cel târziu pe 31 decembrie 2025, toate subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili. Deputații subliniază că trebuie continuate, în paralel, eforturile pentru a combate sărăcia energetică.

Raportoarea pe tema de mai sus, social-democrata Jytte Guteland (Suedia), a declarat după exprimarea votului:

„Adoptarea raportului transmite un mesaj clar Comisiei și Consiliului European în perspectiva negocierilor ce urmează. Ne aşteptăm ca toate statele membre să ajungă să aibă un impact neutru asupra climei până cel târziu în 2050. Pentru ca Uniunea să poată atinge acest deziderat, avem nevoie de obiective interimare ferme în 2030 și 2040. Sunt mulţumită și de faptul că s-a inclus un buget pentru gazele cu efect de seră, care stabilește cantitatea totală de emisii care mai poate fi emisă până în 2050, fără a pune în pericol angajamentele asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris.”

Etapele următoare

Parlamentul este gata acum să înceapă negocierile cu statele membre, după ce Consiliul cade de acord asupra unei poziții comune.

Context

În urma deciziei Consiliului European (2019) de a sprijini obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050, Comisia Europeană a propus, în martie 2020, o Lege europeană a climei. Aceasta transformă obiectivul Uniunii de a ajunge să aibă un impact neutru asupra climei până în 2050 în obligație legală.

PE a jucat un rol important și a solicitat insistent o legislație mai ambitioasă a Uniunii Europene în domeniul climei, iar în 28 noiembrie 2019 a declarat situație de urgenţă privind clima.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Cu explicatiile despre functionarea vremii pe planeta Pamant sunteti la fel de imbecili ca si parintii vostri de zeci de ani. Ma refer la unii oameni de stiinta, scriitori, ziaristi si jurnalisti de televiziune.
    Vremea 12 HRISTOS 12, IISUS HRISTOS 12, ILIE TISBITUL 12, VRE.M.EA. VRE-Verde, M-Maini, EA-Elia. Mainile verzi ale lui Elia (definitie cereasca). Cu mainile mele verzi prefac vazduhul planetei Pamant si ale celorlalte planete din Cosmosul infinit.
    Weather 16 Jesus Christ 16, THE WEATHER 32 ELIJAH TISHBITE 32, THE W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tishbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red (heavenly definition). Albul si rosul sunt culorile principale din Casa Raiului in care stau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW