Legislativele din Cehia: Deși favorit în sondaje, Andrej Babis a fost înfrânt «la mustață» de alianța de centru-dreapta

După ce în campania electorală era sigur de victorie și era preocupat doar de faptul că va câștiga alegerile legislative cu un număr insuficient de voturi pentru a-și forma «guvernul său», premierul Andrej Babis a avut sâmbătă surpriza să piardă acest scrutin în favoarea coaliției de centru-dreapta «Împreună», compusă din Partidul democrat civic de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) și Uniunea creștin-democrată (centru). Este adevărat, Babis a pierdut «la mustață» scrutinul. După deschiderea a peste 99% din voturi, alianța Împreună a obținut 27,78% din sufragii, în timp ce mișcarea condusă de Andrej Babis, ANO, a obținut 27,14%.

De ce a pierdut, totuși, Andrej Babis

Era unul dintre miliardarii Cehiei, un prim-ministru cu un stil de lucru populist. Nu o dată în mandatul său a fost acuzat de malversaţiuni financiare. Întâmplarea a făcut ca exact cu o săptămână înaintea scrutinului legislativ numele său să fie citat în ancheta Pandora Papers, acuzat că ar fi utilizat banii societăților sale offshore la achiziționarea în 2009 a unui castel de lux în sudul Franței. Plus o multitudine de alte acuzații privind diverse malversaţii financiare. Babis a respins toate acuzațiile, precizând că averea și achizițiile au fost obținute înainte de a fi intrat în politică în 2009. Este știut faptul că Andrej Babis, 67 ani, a făcut avere în agricultură, în domeniul chimiei și în cel al presei. Reamintim de asemenea că în perioda de dinaintea intrării în politică, el a fost acuzat de fraudarea unor subvenții europene, iar Uniunea Europeană îi reproșează un conflict de interese între rolurile sale de om de afaceri și de om politic. Liderii alianței câștigătoare Împreună sunt deja gata să înceapă demersurile pentru formarea viitorului guvern. Va dispune de o largă majoritate în Parlament dacă reușește să facă o coaliție cu Partidul Pirat și cu mișcarea Primarii și Independenții, formațiuni politice intrate în Parlament. Partidul Comunist nu a intrat de data aceasta în Parlament, obțînând doar puțin peste 3% din voturi. Surprinzător a fost rezultatul formațiunii Libertate și democrație directă (extrema dreaptă) condusă de omul de afaceri Tomio Okamura, născut la Tokio. A obținut aproape 10% din sufragii (circa 20 aleși în Parlament).

Desemnarea viitorului prim-ministru este acum în mâinile președintelui Milos Zeman. În acest moment, domnia sa are serioase probleme de sănătate, motiv pentru care nu s-a putut deplasa personal la urne. Din anturajul său s-a aflat că, pentru duminică, el își stabilise o întâlnire cu Andrej Babis. Apar deja semne de întrebare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW