Prima economie a lumii, confruntată cu șocul pandemiei, China este de asemenea prima care iese din șoc și reia procesul relansării. Aceasta este tema unei analize realizate de corespondentul permanent la Beijing al ziarului de profil economic „Les Echos”.
PIB-ul acestui gigant asiatic, scrie de la Beijing corespondentul „Les Echos”, a progresat cu 3,2% în al doilea trimestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut și față de prăbușirea istorică de 6,8% înregistrată în primul trimestru al anului în curs. Probleme sunt însă în ceea ce privește cererea, consumul, unde situația se reface mai greu. „Consumul gospodăriilor se ameliorează, dar rămâne în continuare veriga slabă”.
Dacă luăm în considerare cifrele oficiale date publicității zilele trecute, se vede că, de la un trimestru la altul, PIB-ul Chinei a crescut cu 11,5% și concluzia analizei publicate în „Les Echos” este că „cea de a doua putere economică a planetei, leagănul pandemiei de coronavirus, va scăpa de recesiune… Ea va fi astfel unica mare economie din lume care anul acesta înregistrează o creștere pozitivă: FMI contează pe o creștere a PIB-ului în China, la nivelul întregului an, de 1%, față de o scădere de 8% în economiile avansate”. Acest ritm de creștere, recunoaște corespondentul mai sus menționat, rămâne însă foarte îndepărtat de cel de 6,1% înregistrat în 2019, considerat atunci a fi unul dintre cele mai scăzute istoric.
Cum s-a ajuns la relansare economică
Relansarea reușită în China este analizată îndeaproape de restul lumii, afectată grav de criza sanitară. După un prim trimestru în care lupta cu pandemia paralizase țara, revenirea la creștere coincide cu o perioadă în care noile cazuri de infectare scăzuseră considerabil, permițând statului chinez să se concentreze asupra eforturilor vizând revenirea la muncă și stimularea creșterii economiei.
În această perioadă a reluării activității economice, relevă corespondentul citat, oferta a început să se refacă mult mai rapid decât cererea. Din momentul în care uzinele au fost redeschise și angajații și-au reluat munca, producția manufacturieră a redemarat rapid. În luna iunie a fost înregistrată cea mai bună performanță cunoscută de la începutul acestui an (+4,8% ritm anual). Investițiile au continuat și ele să se îmbunătățească. Statul chinez, subliniază corespondentul „Les Echos”, a susținut activitatea industrială în cursul ultimelor luni, în special majorând cota de datorii pe care guvernele locale le pot emite pentru proiecte de infrastructură.
Consumul, „veriga slabă”
În schimb, constată corespondentul citat, cererea este cea care întâmpină greutăți în a reveni la normal. „Consumul gospodăriilor se ameliorează, dar rămâne veriga slabă”, estimează Louis Kuijis, un specialist de la Oxford Economics. Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului, sunt în continuare în scădere (cu 1,8% în luna iunie). Scăderea salariilor și concedierile influențează serios consumul intern. Încrederea consumatorilor chinezi este afectată de teama de un al doilea val al pandemiei și de tensiunile internaționale. La Beijing, relatează corespondentul „Les Echos”, apariția unui nou focar epidemic la mijlocul lunii iunie a avut drept efect imediat golirea centrelor comerciale și a restaurantelor, cetățenii preferând să rămână acasă. La acest fenomen se adaugă impactul scăderii cererii externe asupra exporturilor chineze în momentul în care o parte a lumii rămâne încă paralizată.
În opinia corespondentului citat, impactul inundațiilor care au afectat sudul Chinei, reactivarea tensiunilor cu Statele Unite, un potențial al doilea val al epidemiei către toamna acestui an, ca și alte evenimente imprevizibile fac ca incertitudinile să rămână considerabile asupra economiei Chinei. „Noi așteptăm ca relansarea economiei chineze să continue în al doilea semestru al acestui an, susținută de o creștere a încrederii, ca urmare a blocării reușite a epidemiei și a unei importante relaxări a politicii bugetare și monetare”, spune Louis Kuijs, citat de „Les Echos”.
Preocupat în mod special de creșterea șomajului, guvernul chinez a făcut din acesta prioritatea sa absolută. În iunie, rata șomajului era de 5,7% (față de 5,9% în luna mai), dar el nu reflectă decât situația orășenilor, excluzând de facto sutele de milioane de muncitori migranți, originari din mediul rural, sau persoanele cele mai fragilizate de pandemie. „Impactul social al pandemiei, conchide corespondentul „Les Echos” la Beijing, este considerabil și reprezintă o provocare majoră pentru un regim extrem de interesat de stabilitatea socială”.
In China mor lunar 1 m.ilion si jumatate de chinezi din cauze naturale, iar de coranovirus au murit 3000 in 2 luni de epidemie, adica 1 la mie din decese, deci cat de grav a fost afectata aceasta tara ?
Decat sa mori ca prostu’ … mai bine mori luptand / chiar si cu morile de vant … cu-n lighean / scut si cu-n arac pentru atac !