„Această crimă înfiorătoare prin neglijență va fi aspru pedepsită”, a promis Charbel Wehbe, ministrul libanez de Externe. După exploziile de marți care au devastat inclusiv centrul Beirutului, soldate cu cel puțin 137 morți, peste 5.000 de răniți și zeci de dispăruți, libanezii așteaptă răspunsuri referitoare la circumstanțele în care s-a produs tragedia. „Cel ce va fi găsit vinovat de această crimă oribilă prin neglijență va fi pedepsit”, a repetat șeful diplomației libaneze în declarațiile pentru presă.
Guvernul libanez a decretat stare de urgență pentru o perioadă de două săptămâni în capitală, unde joi a sosit însuși președintele Franței, Emmanuel Macron, cu ajutoare consistente pentru Libanul „în acest moment la pământ”.
Operațiunile de salvare continuă, în speranța găsirii unor supraviețuitori. În zona portuară, operațiunile vizează de asemenea descoperirea cadavrelor unui mare număr de soldați și pompieri dispăruți în lupta cu îngrozitorul incendiu declanșat înaintea celei de a doua explozii. Distrugerile în această zonă sunt aproape totale. Nu a mai rămas în picioare nicio structură. Și marile silozuri ale portului sunt serios deteriorate.
Sute de mii de persoane fără adăpost
Continuă eforturile pentru organizarea sistemului de îngrijire a răniților, dat fiind că spitalele rămase în funcțiune după explozii sunt supraaglomerate. Sunt amplasate spitale de campanie furnizate rapide de Qatar.
O extrem de grea problemă este gestionarea celor rămași fără adăpost, numărul lor fiind, potrivit unui prim bilanț, de circa 300.000. „Cred că între 250.000 şi 300.000 de persoane au rămas fără locuinţe”, a declarat guvernatorul Beirutului, Marwan Aboud, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul „Times of Israel”.
Se contează atât pe ajutorul național, dar și pe cel internațional. Armata libaneză, investită cu noi puteri în situația excepțională creată, supervizează procesul de evaluare a pagubelor materiale și a ceea ce mai poate fi recuperat
Anchetă în derulare rapidă
Guvernul libanez a cerut efectuarea în ritm rapid a anchetei. A fost dat anchetatorilor un termen de doar cinci zile pentru a prezenta concluziile. S-a cerut plasarea în arest la domiciliu a persoanelor suspectate de implicare în stocarea nitratului de amoniu în portul Beirut, inclusiv șefii portului. Nu este clar câte persoane sunt plasate în arest la domiciliu, dar este vorba despre toţi cei care au avut responsabilităţi în zona portuară începând din anul 2014, au declarat oficiali guvernamentali de la Beirut, citaţi de agenţia Reuters.
Presa a intrat în ultimele ore în posesia a noi informații. Directorul Vămii, Badri Daher, a confirmat că un depozit cu focuri de artificii s-a aflat în imediata apropiere a hangarului unde erau depozitate cele 2.700 tone de material explozibil. Badri Daher a dezvăluit că el a alertat în șase rânduri justiția, fără rezultat, în legătură cu pericolul reprezentat de stocarea acestor materiale periculoase în port.
De rasul curcilor sa tii mortu-n casa … ani de-a randul.