20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Lideri europeni în vizită la Ankara. Ei pledează pentru o apropiere de Turcia”foarte progresivă și condiționată”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, s-au întâlnit marți cu Recep Tayyip Erdogan, la palatul său prezidențial din Ankara. Vizita celor doi importanți lideri europeni se înscrie în destinderea intervenită în ultimele săptămâni între Turcia și Uniunea Europeană, după un an 2020 considerat “foarte dificil” , marcat de diverse tensiuni între europeni și Erdogan personal. Surse apropiate liderilor europeni, citate de corespondentul la Istanbul al RFI, relevă că, în discuțiile purtate la Ankara, aceștia au pledat pentru o apropiere”foarte progresivă” și “condiționată de atitudinea autorităților turce în lunile ce urmează”.

“Noi nu suntem decât la începutul drumului”, a subliniat în repetate rânduri Ursula von der Leyen după întâlnirea cu șeful statului turc. Președinta Comisiei Europene a reafirmat și în fața presei voința UE de a relua dialogul cu Turcia, utilizând un vocabular “foarte prudent și condițional”. “Noi întindem mâna, a subliniat Charles Michel, dar acum este rândul Turciei să folosească această oportunitate”. Declarațiile celor doi oficiali europeni, spun comentatorii presei străine prezente în Turcia, s-au înscris în tactica de a-l încuraja pe Erdogan pe calea detensionării relațiilor cu Europa, fără a-i da însă impresia – lui și țărilor UE – că declarațiile, gesturile mai conciliante ale președintelui turc din ultimele luni sunt suficiente pentru reînnoirea dialogului.

Avertismentele liderilor europeni

Ursula von der Leyen și Charles Michel au mers la Ankara pentru a-i preciza lui Recep Erdogan “cadrul unei eventuale reîncălziri a relațiilor Turciei cu UE și beneficiile pe care le-ar avea Ankara dintr-o astfel de evoluție. Este vorba de beneficii esențial economice însoțite de modernizarea uniunii vamale între Turcia și UE. O ofertă sensibilă pentru Erdogan, în condițiile în care economia, finanțele Turciei se află într-o gravă criză. “Balonul se află acum în terenul Ankarei”, a repetat Charles Michel, anunțând că “UE este gata să pună pe masă o agendă concretă și pozitivă, bazată pe trei piloni: cooperarea economică, dosarul migrației, contactele între persoane și mobilitatea… Angajamentul nostru va fi progresiv, proporțional și reversibil și sperăm ca Turcia să profite de această oportunitate”. Europa propune de asemenea reluarea dialogului la nivel înalt (suspendat în 2019), axat pe probleme cum ar fi protejarea mediului și sănătatea, plus continuarea sprijinului financiar necesar susținerii celor patru milioane de refugiați instalați în Turcia.

Cei doi lideri europeni i-au cerut președintelui Erdogan să înțeleagă foarte bine: Europa nu va face un pas înainte dacă Turcia nu va contribui la calmarea tensiunilor în Mediterana orientală. Liderii europeni au insistat de asemenea asupra respectării drepturilor omului, domeniu pe care-l consideră “o prioritate absolută”.

La summitul european din luna iunie, cei doi lideri vor prezenta rezultatul convorbirii de la Ankara, urmând a fi judectate progresele făcute și sinceritatea președintelui Erdogan.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW