Liderii UE au semnat acordul comercial post-Brexit

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri, 30 decembrie, acordul comercial post-Brexit încheiat în 24 decembrie de negociatorii Regatului Unit și ai Uniunii Europene și care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. În fața drapelelor europene, a camerelor de televiziune și aparatelor fotoreporterilor, surâzând – relatează corespondenții de presă aflați la Bruxelles – cei doi lideri europeni au semnat textul acordului. Documentele au fost transmise apoi, pe calea aerului, la Londra pentru a fi parafate de premierul britanic Boris Johnson.

De precizat că reprezentanții permanenți la Bruxelles ai statelor membre ale UE au căzut deja de acord asupra unei puneri în aplicare provizorii a acordului comercial post-Brexit. Purtătorul de cuvânt german, Sebastian Fischer, al comitetului reprezentanților permanenți (ambasadorii) ai membrilor UE a precizat luni că ambasadorii au aprobat în unanimitate punerea în aplicare provizorie a acordului post-Brexit, cu efect de la 1 ianuarie 2021.

Parlamentul European va examina oficial textul acordului la începutul anului viitor și aplicarea provizorie este valabilă până în luna martie, când va fi dezbătut la sesiunea plenară a PE din luna respectivă. Președintele PE, David Sassoli, a declarat că Parlamentul dorește să asigure cât mai reduse perturbări cetățenilor și întreprinderilor, evitarea haosului și a efectelor negative ale unei rupturi bruște și fără acord.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW