Premierul ungar Viktor Orban, cel mai prietenos lider din UE al Rusiei și de mult un ghimpe în partea blocului, a refuzat joi să semneze concluziile summitului. UE a promis sprijin neclintit pentru Kiev și a stabilit condițiile pentru obținerea unui acord de pace.
Douăzeci și șase de lideri ai Uniunii Europene au ignorat Ungaria pentru a susține o declarație de sprijin pentru Ucraina în cadrul unei reuniuni de urgență, subliniind drumul dificil de urmat în timp ce blocul încearcă să mobilizeze un nou sprijin pentru Kiev.
„Douăzeci și șase de țări cred că calea către pace întărește capacitățile Ucrainei – Ungaria este singură”, a declarat Antonio Costa, președintele Consiliului liderilor UE, la o conferință de presă la încheierea discuțiilor la summit.
UE își dorește o nouă arhitectură de securitate
Blocul de 27 de membri se grăbește să mobilizeze sute de miliarde de euro în fonduri de apărare și să creeze o nouă arhitectură de securitate care să se protejeze împotriva Rusiei, în timp ce SUA își reduce rolul protector pe continent. Orban, totuși, are puterea de a opune veto la multe dintre măsurile mai ambițioase pe care UE încearcă să le implementeze într-un ritm vertiginos – precum și la diferite eforturi menite să ajute Ucraina sau să pedepsească Rusia.
„Nu este diferit de ceea ce am experimentat înainte”, a spus premierul danez Mette Frederiksen. „Am participat la multe întâlniri de-a lungul timpului în care Viktor Orban și Ungaria au luat o poziție diferită în acest conflict. Nu s-a schimbat nimic în acest sens.”
După ce Orban a refuzat să aprobe concluziile Ucrainei, blocul a continuat cu o declarație separată susținută de celelalte 26 de țări, promițând ajutor în continuare Ucrainei și oferindu-se să ofere garanții de securitate ca parte a negocierilor de pace.
„Uniunea Europeană rămâne angajată, în coordonare cu parteneri și aliați similari, să ofere sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic sporit Ucrainei și poporului său și să intensifice presiunea asupra Rusiei”, se arată în comunicat.
Retorica antagonistă a președintelui Donald Trump
Cu toate acestea, retorica din ce în ce mai antagonistă a președintelui Donald Trump, care vizează Ucraina și UE, și amenințările de a dilua angajamentul Americii în materie de securitate față de Europa, au concentrat mințile asupra continentului, care s-a trezit cu natura îngrozitoare a provocării cu care se confruntă, precum și cu nevoia de a se mișca rapid – ceva ce blocul nu este bine pregătit pentru a face.
Rezultatul prezice decizii mai mari pe care blocul ar putea fi nevoit să le ia dacă administrația Trump continuă să-și rețină sprijinul guvernului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Este posibil să fie nevoie să elaboreze aranjamente ad-hoc pentru a oferi noi sume semnificative de ajutor militar și financiar pentru a evita un potențial drept de veto din partea Budapestei.
Liderii UE au nevoie ca Orban să fie de acord cu reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei
Dar blocul va trebui, de asemenea, să meargă cu atenție, deoarece liderii au nevoie ca Orban să fie de acord cu reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei, care necesită voturi la fiecare șase luni.
UE spera să avanseze cu un sprijin militar suplimentar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina la summitul de joi, dar referirile la pachet au fost eliminate din textul final.
La începutul acestei săptămâni, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a propus mobilizarea a până la 800 de miliarde de euro în cheltuieli naționale suplimentare, inclusiv 150 de miliarde de euro din împrumuturi UE acordate statelor membre pentru investiții în apărare.
„Acesta este un moment decisiv pentru Europa”, a spus von der Leyen joi. „Europa se confruntă cu un pericol clar și prezent și, prin urmare, Europa trebuie să fie capabilă să se protejeze și să se apere.”