Lovitură de teatru iraniană la summitul G7 de la Biarritz

Posturile franceze de televiziune au anunțat duminică după-amiază, în regim de urgență, că un avion avându-l la bord pe ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a aterizat la Biarritz, la invitația autorităților franceze. Imediat s-a întâlnit cu șeful diplomației franceze, Jean-Yves le Drain. Este o inițiativă a Franței ce se înscrie în eforturile președintelui Emmanuel Macron vizând rezolvarea chestiunii nucleare, au subliniat oficialitățile franceze. Nu este prevăzută nicio întâlnire cu vreunul din liderii țărilor prezente la summit, inclusiv cu Donald Trump.O precizare în acest sens a fost făcută public și de președintele Donald Trump.

Rapid, un convoi de automobile iraniene a pornit de la aeroport pentru a ajunge în oraș, unde, într-un loc ținut secret, urma să poarte convorbiri cu omologul său francez, Le Drian. Ministrul iranian de externe, a declarat presei Abbas Moussavi, purtătorul de cuvânt al MAE iranian, a sosit la Biarritz, unde are loc summitul G7, pentru a continua discuțiile referitoare la recentele măsuri examinate de președinții Iranului și Franței».

Este invocat un consens la G7 asupra două puncte

Decizia de a-l invita pe ministrul iranian de externe în marja summitului G7, au precizat surse oficiale franceze, a fost luată la sfârșitul dineului de sâmbătă seară la care au participat toți liderii țărilor G7, prilej cu care a fost dezbătut dosarul iranian. Președintele Trump și toți partenerii prezenți la summit au fost informați despre această inițiativă franceză. «Franța lucrează în deplină transparență cu Statele Unite și cu celelalte țări membre ale G7», a declarat duminică după amiază o sursă diplomatică franceză. Președintele Emmanuel Macron a făcut și el o declarație pentru presă, anunțând că, la dineul de sâmbătă seară, liderii țărilor G7 au fost de acord asupra două puncte: Iranul nu trebuie în niciun caz să se doteze cu arme nucleare; trebuie acționat pentru deescaladarea tensiunilor actuale din regiunea Golfului Persic. Aceste două principii de bază au permis anunțarea, duminică dimineață, a continuării dialogului cu autoritățile iraniene în modalitățile stabilite de fiecare stat. Emmanuel Macron a dezmințit zvonurile potrivit cărora G7 a primit mandat pentru a discuta cu autoritățile iraniene. Fiecare lider politic «va continua să acționeze așa cum consideră», a precizat președintele Macron, subliniind că Franța «va acționa în conformitate cu propria-i bază».

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. ” Iranul nu trebuie în niciun caz să se doteze cu arme nucleare”
    De ce, nu ?! Sa se spuna, de ce nu ! Ori ne temem de umbra lui Xerses ? In istorie, au fost destui ca el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW