Luni continuau luptele între forțe ale Azerbaidjanului și ale Armeniei. Crește concomitent neliniștea legată de riscul transformării ciocnirilor din Nagorno-Karabah într-un război devastator. La finele zilei au fost anunțate noi pierderi de vieți – 27 soldați separatiști – în luptele cu Azerbaidjanul.
De o parte și de alta a liniei de front au fost angajate forțe și mijloace considerabile: aviație, blindate, artilerie grea. Confruntările armate sunt apreciate de comentatori militari drept cele mai violente și cele mai distrugătoare de la ultimele incidente din 2016.
Situația în teren era luni seară confuză, anunță corespondentul la Moscova al RFI. Azerbaidjanul declara că a preluat controlul asupra mai multor localități din provincia separatistă, dar autoritățile locale transmiteau că au fost recuperate pozițiile pierdute. Detalii prea multe nu erau deocamdată cunoscute, dar situația era realmente îngrijorătoare.
În ciuda mai multor apeluri la calm și reținere lansate duminică 27 septembrie din diverse capitale europene, retoricile războinice atât din partea Azerbaidjanului cât și a Armeniei duc la concluzia că situația ar putea deveni și mai periculoasă în Caucaz. Un conflict între cele două țări ar avea consecințe incalculabile. Reamintim că războiul din Nagorno-Karabah de după prăbușirea Uniunii Sovietice s-a soldat cu 30.000 morți și sute de mii de refugiați.
Riscul implicării Turciei
Președintele Recep Erdogan a cerut deja încetarea „ocupației” armene în provincia Nagorno- Karabah, informează corespondenta RFI la Istanbul. El a reiterat de asemenea că țara sa „este gata să susțină prin toate mijloacele țara soră și prietenă Azerbaidjan”…”A sosit timpul”, a spus Erdogan, „pentru ca această criză care a început cu ocuparea provinciei Nagorno Karabah să ia sfârșit. Îndată ce Armenia va părăsi teritoriul azer, în regiune vor fi restabilite pacea și liniștea”. Recep Erdogan i-a criticat pe cei trei mediatori din „Grupul de la Minsk” (Rusia, SUA și Franța) pentru că nu au făcut nimic pentru soluționarea inclusiv a conflictului din Caucaz, deși Azerbaidjanul a formulat o astfel de cerere.
UE cere încetarea amestecului străin
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a multiplicat contactele cu Armenia și Azerbaidjan, chemând la calm, încetarea ostilităților legate de soarta Nagorno-Karabah, respectarea încetării focului. Reacționând la luarea de poziție a lui Erdogan, Uniunea Europeană reclamă „încetarea urgentă a amestecului străîn”, „inacceptabil”, în conflictul legat de provincia separatistă amintită. „Suntem foarte angajați și foarte activi să întreținem contactele cu toți actorii și cu toți partenerii care pot contribui la încetarea confruntărilor”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.