Sub presiunea acuzațiilor de corupție, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a demisionat

Suspectat de acte de corupție și supus unei anchete, cancelarul Sebastian Kurz și-a anunțat sâmbătă seară demisia. «Ar fi iresponsabil să provoc luni de zile de haos sau un impas», a declarat Kurz în fața presei vieneze, explicând că se retrage pentru «stabilitatea» țării. El a respins în același timp «falsele acuzații» ce-i sunt aduse. Sebastian Kurz a anunțat imediat că l-a propus pentru a-i succeda în funcție pe ministrul său de Externe Alexander Schallenberg (52 ani). Diplomat de carieră, Schallenberg, un apropiat al lui Kurz și al partidului conservator al acestuia, ÖVP, are reputația de înalt funcționar imparțial.

Reamintim că poziția lui Sebastian Kurz devenise fragilă încă din momentul în care Parchetul l-a acuzat zilele trecute că în perioada 2016-2018 a utilizat resursele Ministerului de Finanțe la finanțarea unor materiale, sondaje de opinie manipulate care « serveau intereselor politice exclusiv partizane», adică ale sale. Kurz și alți 9 suspecți, partidul ÖVP și un grup de presă tabloid fac obiectul unei anchete legate tocmai de această afecere. Miercurea trecută au avut loc ample percheziții la sediul Cancelariei și la sediul partidului. Într-un comunicat oficial, procurorii au anunțat că ancheta lor îl vizează direct pe Sebastian Kurz, suspectat de «deturnare de fonduri, corupție și trafic de influență».

Surse informate din capitala austriacă spun că, în afara partidului OVP, toate formațiunile politice austriece au cerut demisia cancelarului Kurz, inclusiv Verzii, partenerii de guvernare.Werner Kogler, vicecancelarul austriac și liderul Verzilor, a declarat că «odată cu deschiderea anchetei a fost depășită o etapă», că decizia lui Sebastian Kurz a fost cea mai bună posibilă, permițând continuarea guvernării țării în stabilitate. Parlamentul austriac urmează să se întrunească marți în sesiune extraordinară, în cadul căreia este posibilă depunerea unei moțiuni de cenzură comune. Sunt cunoscute deja multiple momente în care coaliția lui Kurz cu Verzii a trecut prin dificultăți din cauza deosebirilor de opinii mai ales în chestiunea refugiaților. O precizare: demisionând, Sebastian Kurz a anunțat că rămâne șef al partidului său și președinte al grupului său parlamentar, rol crucial în sistemul politic austriac.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW