După represiunile cele mai sângeroase cunoscute de la puciul din 1 februarie, comise sâmbătă de forțele juntei militare din Myanmar împotriva manifestațiilor ce nu contenesc împotriva loviturii de stat militare și a instituirii unui regim dictatorial, un val de proteste a fost semnalat duminică la nivel mondial.
Într-o rară declarație comună a Șefilor de Stat Major din 12 țări, între care Statele Unite, Regatul Unit, Japonia și Germania, este condamnată utilizarea forței armate împotriva civililor. Numai sâmbătă, semnalează corespondenții agențiilor de presă, au fost uciși cel puțin 90 de manifestanți. Forțele de securitate au deschis focul, inclusiv cu arme automate, în peste 40 de orașe din țară.
„În calitate de Șefi de Stat Major, condamnăm folosirea forței letale împotriva unor persoane neînarmate de către forțele armate ale Myanmar și serviciile de securitate”, se spune în comunicatul comun mai sus menționat. O armată profesionistă, subliniază documentul, urmează normele internaționale de conduită și are responsabilitatea de a proteja poporul pe care-l servește, nu să-i facă rău… Cerem forțelor armate birmane să înceteze violența și să acționeze pentru restabilirea respectului și a credibilității poporului birman, pe care a pierdut-o din cauza acțiunilor sale”.
Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a condamnat în termeni din cei mai duri acțiunile juntei birmane, apreciind că sâmbătă, în Myanmar, a avut loc un „adevărat măcel”. Secretarul de Stat american Antony Blinken, s-a declarat „oripilat” de teroarea instituită de militarii birmani, iar omologul său britanic, Dominic Raab, consideră că junta birmană „a depășit un nou prag al represiunilior”. Până și aliați asiatici ai juntei, respectiv China, Coreea de Sud, Japonia, alte țări ale ASEAN au început să exercite presiuni asupta juntei să oprească măcelul.
Cifre din cele mai recente anunță că numărul morților înregistrați de la puciul militar din 1 februarie în Myanmar a ajuns la cel puțin 423. Mai mult, remarcă surse locale, represiunile militare par să nu se oprească, întreaga țară protestează.
Manifestatia din poza e din Vucuresti, Braila, Cluj, Constanta sau de la Timisoara ?
Ora: 23.00 Inițial câteva sute de gălățeni s-au adunat în Țiglina 1, însă pe parcurs, colana s-a îngroșat considerabil și s-a ajuns la câteva mii de participanți. Str. Domnească este blocată în totalitate de protestatari.
Ora 23.30 Protestatarii au ajuns în fața la Prefectura Galați. Se huiduie, se scandează ”Libertate”. Mulți dintre participanți nu poartă măști. Se cere demisia doctorului Raed Arafat. S-au aruncat petarde.La manifestație participă și sute de autoturisme.
Ora 24.00 Coloana de manifestanți a plecat din fața Prefecturii. Se mărșăluiește din nou pe str. Brăilei. Zeci de mașini ale Poliției și Jandarmeriei sunt mobilizate în stradă.
Ora 01.00 Protestatarii au ajuns în fața Spitalului Județean de Urgență Galați și scandează ”Jos masca”.
Later edit: Strada este plină de manifestanți pe tronsonul între Inelul de Rocadă și Spitalul Județean. Ambulanțele s-au strecurat printre sutele de oameni.