Macron și Draghi cer reformarea regulilor bugetare europene definite la Maastricht

Emmanuel Macron și Mario Draghi au lansat joi un apel țărilor membre ale Uniunii Europene, cerându-le reformarea regulilor bugetare stricte definite conform criteriilor din acordul de la Maastricht, cu scopul de a se permite cheltuieli mai mari pentru investiții, recunoscând în același timp necesitatea reducerii datoriilor. «Așa cum regulile Maastricht nu au oprit răspunsul nostru la pandemie, ele nu trebuie și de acum încolo să ne împiedice să facem toate investițiile necesare», au cerut cei doi lideri, francez și italian, într-un editorial apărut joi în «The Financial Times». Mesajul lor, comentează «Le Figaro», se adresează de fapt țărilor membre ale UE cele mai atașate rigurozităţii, în special celor din nordul Europei, care și-au exprimat reticența chiar față de adoptarea unui buget excepțional de relansare post-pandemie, precum și actualului cancelar german, Olaf Scholz, deocamdată mai rezervat față de acest subiect.

«Noi trebuie să ne reducem datoriile, nu există nicio îndoială în această privință, dar nu putem spera să atingem acest obiectiv invocând impozitele sau operând tăieri nesustenabile în cheltuielile sociale și nici să tăiem creșterea reechilibrand finanțele publice printr-o ajustare bugetară ce nu ar fi viabilă», au pledat cei doi lideri. «Noi, au continuat ei, trebuie să dispunem de o mai largă marjă de manevră și să putem realiza cheltuielile-cheie necesare viitorului nostru și suveranității noastre… Regulile bugetare ar trebui să favorizeze datoria creată pentru finanțarea investițiilor, investiții ce contribuie la bunăstarea generațiilor viitoare și la creșterea pe termen lung, dat fiind că cheltuielile publice participă de fapt la viabilitatea datoriilor pe termen lung», au subliniat de asemenea Macron și Draghi.

Reamintim că Emmanuel Macron a anunțat încă din 9 decembrie că dorește să facă din reformarea criteriilor bugetare din acordul de la Maastricht una dintre prioritățile președinției semestriale franceze ale Consiliului UE, pornind de la constatarea că limita deficitului de 3% admisă a fost oricum depășită. Macron consideră că regulile bugetare europene «trebuie adaptate la realitățile actualei epoci», operațiune la care președinția franceză va cere în următoarele săptămâni implicarea tuturor guvernelor UE, a partenerilor sociali și a societății civile .


Foto: Quirinale.it, Attribution, via Wikimedia Commons

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW