Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE și aprobarea Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare UE-UK, aapreciind că acordul aprobat duminică oferă un fundament juridic solid retragerii Marii Britanii din UE.
MAE a transmis, duminică seară, că aprobarea acordului reprezintă o etapă cheie în procesul de finalizare a retragerii Marii Britanii din UE.
În perioada următoare, Acordul de retragere va urma procedurile de ratificare la nivelul Uniunii Europene și al Marii Britanii, unde este esențială aprobarea de către Parlamentul britanic. Retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere, spune MAE.
Potrivit Ministerului de Externe, obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie.
Acordul prevede că cetățenii UE27 din Regatul Unit și cetățenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziție) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de ședere în Marea Britanie ale cetățenilor UE și ale membrilor familiilor a acestora, precum și aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale.
„Din perspectiva României, menținerea unei viitoare relații cât mai apropiate de cooperare cu Regatul Unit este un factor important în contextul european actual”, adaugă MAE.
Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică de la Bruxelles.
Într-un summit extraordinar convocat duminică la Bruxeles, șefii celor 27 de state din UE au luat, în unanimitate, o decizie istorică care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar.