Marele actor şi om de cultură Ion Caramitru a încetat din viaţă

Marele actor şi om de cultură Ion Caramitru a încetat din viaţă duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani.

Potrivit Mediafax, actorul era internat la Spitalul Elias din cauza unor probleme de sănătate.

Personalitate complexă, Ion Caramitru a fost ministru al Culturii între 1996 şi 2000, preşedinte al UNITER din 1990 şi, din 2005, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Caramitru a fost protagonist într-o serie de producţii teatrale ale unor regizori precum: Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu şi a jucat în peste 40 de filme de lung-metraj, potrivit Wikipedia.

În toate filmele în care a jucat a fost remarcabil, dar de neuitat ni se pare portretizarea marelui pictor Ştefan Luchian în filmul cu acelaşi nume din 1981.

Printre multiplele premii şi distincţii acordate se numără Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997), Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu”, Iași, 2008, Crucea Casei Regale a României şi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, 2017.

Moartea sa reprezintă o uriaşă pierdere pentru cultura românească. Odihnească-se în pace!

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW