«Schimbați sistemul și nu clima» – acesta a fost cuvântul de ordine al marşurilor organizate sâmbătă, 8 septembrie, în circa o sută de țări ale lumii de către mișcarea «Rise for Climate» pentru a cere guvernelor o «reacție serioasă» la încălzirea climatică. Aceste marșuri vor culmina cu o mare manifestație, la San Francisco, unde în perioada 12-14 septembrie urmează să aibă loc un Summit mondial de acțiune pentru contracararea efectelor schimbărilor de climă.
Mii de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în centrul Parisului, răspunzând la un apel cetățenesc de a face din problemele climei o prioritate a guvernului francez. Acțiunea a fost stimulată și de demisia-surpriză a ministrului Tranziției ecologice, Nicolas Hulot, nemulțumit de politica administrației Macron în domeniul ecologiei. Pe panouri arborate de cetățeni în piața din fața primăriei Parisului era scris «Clima, o miză mondială. Să acționăm!» sau «Planeta își revine doar grație nouă!». După discursuri și un concert a fost prevăzut un marş. «Liberation» de sâmbătă a publicat un amplu editorial în care 700 de oameni de știință și economiști francezi au adresat un apel liderilor politici «să treacă la acțiuni către o societate fără carbon». «Numai procedând la schimbări imediate și la angajamente pe termen scurt, în cadrul obiectivelor clare și ambițioase stabilite pentru 2030, putem face față provocărilor climatice», se spune în editorialul citat. Se atrage, în context, atenția asupra faptului că au loc creșteri ale nivelului mărilor, dezoxigenarea și acidificarea oceanelor, precum și alte manifestări concrete ce arată că schimbările climatice nu încetează să se acumuleze. «Discursurile sunt insuficiente», spun cei 700 de semnatari ai editorialului din «Liberation», fapt demonstrat de recentele cifre privind amploarea emisiilor cu gaz de seră… Se impune traducerea discursurilor în opțiuni politice puternice și clare în serviciul unei transformări societale profunde… Iar această transformare nu este o utopie, ea se bazează pe soluții deja disponibile: diminuarea consumului de energie, recurgerea la energii decarbonate, o mai bună izolare termică a clădirilor, o mobilitate regândită evitând motoarele termice etc». «Marșuri pentru climă», informează presa scrisă și audiovizuală, au avut loc sâmbătă în mai multe orașe ale Franței.
Mobilizare și în alte țări ale lumii
La Bangkok, mai multe sute de persoane au venit în fața sediului regional al ONU unde avea loc o reuniune pregătitoare a viitorului Summit climatic COP24, prevăzut să se țină în Polonia peste trei luni. Demonstranții au condamnat retragerea Statelor Unite din acordul climatic de la Paris, decisă de Donald Trump, deși America este unul din principalii poluatori ai mediului, precum și ritmul lent al negocierilor actuale de la Bangkok vizând punerea în aplicare a acordului de la Paris din 2015. Zeci de pescari thailandezi au venit la Bangkok pentru a denunța efectele nefaste ale poluării și ale încălzirii climei asupra rezervelor de peşte. Ei au adus în fața sediului ONU mostre de crabi și creveți poluați. În Australia, organizatorii manifestațiilor din cadrul mișcării «Rise for Climate» au pus la cale intrarea în portul Sydney a unei nave purtând panouri pe care era scris «Rise for Climate!». Sute de manifestanți s-au reunit în fața sediului primului-ministru, Scott Morrison, căruia i-au cerut să «scoată carbonul din politică». O mobilizare puternică a avut loc și la Manilla, unde aprope 1.000 de manifestanți au lansat sloganul «Să terminăm cu energiile fosile!».
SAN FRANCISCO SI MULTE ALTE MARI ORASE AMERICANE AU CARTIERE MARI NUMAI DIN CHINEZI CARE VORBESC,MANANCA , SE IMBRACA SI GANDESC CHINEZESTE.