16 C
București
joi, 6 mai

Masinile electrice polueaza sau nu?

Dupa cum bine stiti deja, poluarea este unul dintre cele mai grave fenomene negative in momentul actual. La nivel mondial, mor cateva zeci de mii de persoane anul din cauza poluarii aerului in special si aceste cifre vor creste in continuare. Chiar daca este un fenomen greu de controlat, autoritatile si populatia in sine nu depun eforturi consistente in acest sens. Solutiile intarzie sa apara iar lumea este din ce in ce mai inconstienta, lucru care ma ingrozeste. Exista zone urbane (chiar si in Romania) unde efectiv aerul este irespirabil din cauza traficului aglomerat si al fabricilor.

Introducere

Una dintre principalele cauze ale poluarii sunt autoturismele. Majoritatea dintre ele sunt pe benzina sau diesel, motoare care emit noxe in aer si substante nocive pentru oameni/fauna/vegetatie. In Romania, din cauza puterii mici de cumparare, sunt aduse in tara toate masinile vechi de care celelalte tari incearca sa scape. Asadar, pe strazile Romaniei exista sute de mii de autoturisme vechi, majoritatea diesel care produc un nivel alarmant, inacceptabil de noxe. Mai mult decat atat, daca tot am vorbit de ignorata oamenilor, majoritatea anuleaza filtrul de particule, lucru care face ca masina sa consume si mai multe noxe. Din punctul meu de vedere, acesti oameni sunt niste criminali si trebuie luate masuri dure impotriva lor.

Acum sa revenim la intrebarea din titlu, si anume daca masinile electrice polueaza sau nu? Raspunsul este unul destul de simplu, dar care necesita exemplificari si informatii validate. Masinile electrice polueaza mult mai putin in comparatie cu o masina normala, diferentele fiind enorme. Majoritatea masinilor electrice au implementat in computer-ul de bord un instrument care va permite sa vedeti cate emisii/noxe ati fi consumat daca parcurgeati aceeasi distanta cu o masina normala. Diferentele sunt foarte mari, ingrjijoratoare chiar.

Bineinteles, ca in orice domeniu nou sau ca in orice lucru de pe lumea asta, nu toata lumea poate sa fie de acord. Din acest motiv, au aparut multe persoane care sunt impotriva masinilor electrice, principalul lor motiv fiind fabricarea bateriilor. Intradevar, bateriile litiu (cele folosite in majoritatea dispozitivelor/masinilor) sunt fabricate printr-un proces care polueaza destul de mult aerul. De asemenea, acestea sunt foarte greu (aproape imposibil) de reciclat, iar acest lucru a starnit isterie in randul persoanelor contra. Cu toate acestea, s-a demonstrat stiintific de mai multe ori ca o masina electrica, in 2-3 ani de functionare recupereaza/compenseaza integral poluarea facuta de procesul pentru construirea bateriilor. Mai are rost sa spun faptul ca o masina pe benzina/diesel pe toata durata vietii (10-20-30 de ani) emite noxe care nu se compenseaza prin nimic? Si mai grav de atat, cu cat motorul se uzeaza si masina devine mai veche, cu atat noxele sunt mai nocive si mai mari. Dupa cum v-am zis si mai sus, lumea in loc sa constientizeze aceste lucruri, platesc 100 de Euro la Rar sau 100 de lei la ITP ca sa treaca testul de noxe si sa polueze linistiti in continuare.

Concluzie

O masina electrica polueaza mult mai putin in comparatie cu o masina normala. Diferentele sunt uriase si imi doresc ca in urmatorii 5-10 ani, majoritatea autoturismelor care circula pe strazile din toata lumea sa fie electrice. Exista un grad de poluare in procesul de fabricatie al bateriilor, dar nu se compara cu gradul de poluare pe care-l produce o masina diesel/pe benzina pe toata durata vietii. In acelasi timp, daca doriti sa achizitionati o masina electrica tineti cont ca veti avea avea nevoie si de o statie de incarcare EV

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW