Măsuri de protecție socială pentru consumatorul de energie vulnerabil

Consumatorul vulnerabil, mecanismul de stabilire a salariului minim și îmbunătățirea relației angajat-angajator, temele abordate în primele discuții cu partenerii sociali din acest an

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut marți primele întâlniri din acest an cu reprezentanții confederațiilor patronale și sindicale.

Temele discutate cu partenerii sociali au vizat proiectul de act normativ privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, stabilirea unui mecanism predictibil pentru calculul salariului minim pe economie și îmbunătățirea relației angajat – angajator prin debirocratizare, creșterea competențelor.

În ceea ce privește protecția consumatorului vulnerabil din sistemul energetic în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei, proiectul de act normativ discutat și agreat cu confederațiile sindicale și patronale propune următoarele măsuri de protecție socială:

a) Ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece;

b) Suplimentul pentru energie;

c) Interzicerea deconectării de la sursele de energie.

Vom finaliza actul normativ pentru a proteja oamenii afectați de creșterile de prețuri, dar și pentru a transpune directiva europeană care vizează exact sprijinirea categoriilor cel mai afectate. Partenerii sociali par să își fi dat acordul pe o formulă la care au contribuit și pe care urmează să o prezint colegilor de cabinet”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Cel de-al doilea subiect abordat a vizat mecanismul de calcul al salariului minim. Ministrul Muncii a solicitat partenerilor sociali să propună variante de lucru astfel încât să existe o formulă credibilă de parteneriat.

Ne vom respecta angajamentul luat la sfârșitul anului trecut, de a avea o serie de întâlniri la finalul cărora salariul minim pe economie să fie stabilit în mod predictibil și în acord cu partenerii sociali. Vă invit să ne facem un calendar sistematic de întâlniri pentru că avem de reglementat împreună cadrul în care, pe o perioadă mai lungă de timp, de cel puțin 4 ani, să stabilim salariul minim pe economie”, a transmis Raluca Turcan.

Un alt subiect care este în atenția ministrului Muncii vizează îmbunătățirea relației angajat – angajator. În acest sens, demnitarul a rugat partenerii sociali să se gândească și să propună soluții pentru debirocratizarea relației angajat – angajator, pentru creșterea ocupării în România și pentru îmbunătățirea pieței muncii, în sensul creșterii competențelor.

Sunt meserii care se practică la negru și care pot fi scoase la suprafață? Pot fi simplificate procedurile dintre angajator si angajat? Îmi doresc să lucrăm împreună ca să îmbunătățim relația angajat-angajator, astfel încât să creștem gradul de ocupare, să fidelizăm relația dintre angajați și angajatori, să o simplificăm și să găsim soluții pentru creșterea competențelor, pentru îmbunătățirea calificărilor”, a transmis ministrul Raluca Turcan.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW