Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a acordat avizul de specialitate pentru înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD) „Borsec”, dezvoltată la nivel local. Noua entitate, formată din 35 de membri, inclusiv autorități publice locale și operatori economici privați, va avea rolul de a elabora și implementa strategia de dezvoltare și marketing turistic a destinației.
„România are fonduri de 10 milioane de euro prin PNRR pentru promovare și managementul destinației, iar fiecare comunitate, județ sau regiune are șansa de a-și face propriul brand turistic, integrat în imaginea de ansamblu a țării noastre. Totul ține de viziune, de unitate și de parteneriate solide. Comunitatea din Borsec a înțeles perfect cum se face acest lucru: 35 de membri și-au dat mâna pentru a construi și implementa împreună o strategie coerentă de promovare. Asta înseamnă să crezi în potențialul comunității, să investești inteligent și să își dorești să atragi cât mai mulți turiști! Vom susține aceste inițiative cu încrederea că astfel de exemple vor inspira și alte comunități să își valorifice autenticitatea și frumusețea. Fiecare destinație bine promovată înseamnă o Românie mai atractivă și mai prosperă”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
OMD Borsec își propune să atingă mai multe obiective-cheie, menite să transforme destinația într-un pol turistic de referință. Printre atracțiile principale ale zonei se numără Zona carstică a dealului Scaunul Rotund, o arie naturală protejată situată la 982 de metri altitudine, ce se întinde pe aproximativ 70 de hectare și găzduiește cea mai importantă depunere de travertin din România. De asemenea, Rezervația Botanică „Harmasliget” adăpostește specii vegetale rare, cum ar fi mesteacănul pitic. Alte puncte de interes includ Peștera de Gheață, Grota Urșilor, Poiana Zânelor, Cetatea Bufnițelor și izvoarele minerale carbogazoase, cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății.
Prin promovarea resurselor naturale și antropice, respectiv turismul balnear și de sănătate, ecoturismul, turismul de recreere și agrement, cel cultural-științific sau turismul sportiv, noua organizație va susține creșterea vizibilității și a atractivității zonei. Totodată, este vizată dezvoltarea infrastructurii turistice, contribuind, astfel, la creșterea gradului de satisfacție al vizitatorilor.
Pe lângă atracțiile naturale, Borsec oferă și o gamă variată de activități pentru turiști, de la relaxare și wellness, până la aventură și sport. Vizitatorii se pot bucura de pista de bob de vară, de pârtia de schi, expoziții de istorie locală, echitație, trasee pentru biciclete și plimbări cu ATV-ul.
Pentru înființarea unei organizații de management al destinației de nivel local, în structurile de primire turistice clasificate din destinație trebuie să există cel puțin 100 de locuri de cazare. Referitor la strategia de dezvoltare și marketing turistic, precum și la planul de acțiune, acestea pot fi elaborate și adoptate în cel mult un an de la înființarea entității.