luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Michel Barnier vrea «să fie util» și după alegerile europene

Negociatorul-șef din partea UE la discuțiile cu Londra privind plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană spune într-un interviu acordat publicaţiei «Journal du Dimanche» (JDD), reluat și de «Le Monde», că dorește să rămână implicat în activitățile europene și după alegerile de la sfârșitul lunii mai. A refuzat însă – deși nu mai este un secret că și-ar dori acest lucru – să se poziționeze oficial drept un posibil succesor al lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene. Domnia sa schițează chiar o platformă politică ce include ideile proprii despre ce trebuie făcut în viitorul apropiat în Uniunea Europeană.

«Îmi aduc contribuția la dezbaterea de idei și vreau să fiu util», a răspuns Michel Barnier la întrebarea pusă de JDD dacă se află în campanie pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene. În Franța, relevă «Le Monde», majoritatea prezidențială pledează din ce în ce mai fățiș pentru o candidatură a lui Michel Barnier la această funcție. Chiar dacă domnia sa a declarat că la alegerile din 26 martie va vota în favoarea listei Republicanilor.

«Este o situație de alertă gravă» în Europa…

…susține Michel Barnier în interviul mai sus menționat. El militează pentru o largă coaliție în Europa. «Mâine, pentru a răspunde revoltei sociale și teritoriale ce se exprimă nu doar prin ”vestele galbene” în Franța, va trebui să avem curaj și forță, respectiv o coaliție de proiecte care să reunească mai multe grupuri. Suntem într-o situație de alertă gravă și nu va mai fi vorba de a ne opune, ci de a acționa», a prezentat Barnier – într-o manieră proprie – situația actuală din Uniunea Europeană. Subliniind urgența misiunii de a proteja Europa în fața «altor mari puteri», Barnier a oferit, de fapt, un fel de program electoral în care el pune în prim-plan prioritățile sale privind combaterea efectelor schimbărilor climatice. În opinia sa, trebuie lansat «un New Green Deal» european, «trebuie ținute sub control migrația, trebuie construită o nouă economie pentru a face față războiului tehnologic… sunt în joc milioane de locuri de muncă și, de asemenea, trebuie făcut mai mult pentru apărarea europeană». «Multe din aceste șantiere», a adăugat Barnier, «se întâlnesc cu proiectul european al lui Emmanuel Macron și va trebui să lucrăm împreună».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...