E greu de spus dacă Mihai Eminescu a rămas în istorie în primul rând prin versul său excepţional, prin mesajul ce transcende, de cele mai multe ori, graniţa terestrului sau prin polivalenţa personalităţii sale.
Cert este că a făcut-o prin toate trei.
De la trecerea sa în nefiinţă (15 iunie 1889) şi până în prezent, multe s-au schimbat în arte, inclusiv în poezie.
Dar Eminescu este de actualitate astăzi mai mult decât oricând fiindcă profunzimea mesajului său nu a fost întrecută, poate nici egalată, iar cultura românească trăieşte prin ceea ce are mai de preţ.
”Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate,
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece”,
(…) ”Viitorul şi trecutul
Sunt a filei două feţe,
Vede-n capăt începutul
Cine ştie să le-nveţe”
scria poetul în 1883, în Glossă.
Azi, mai mult ca oricând, ne întrebăm cum va arăta acel viitor, dacă stăm şi ne oprim măcar o clipă asupra deşertăciunii prezentului.
Versurile din ”Mai am un singur dor”
”Nu-mi trebuie flamuri,
Nu voi sicriu bogat,
Ci-mi împletiţi un pat
Din tinere ramuri”
exprimă nu doar un crez al simplităţii şi modestiei, ci au un înţeles mai profund: în ciclul naşterii şi al morţii, omul trebuie să se întoarcă în natura din care a venit, să se contopească cu primordialul (a nu se uita că şi Iisus s-a născut într-o iesle).
Misterul existenţei terestre şi al raportului celest/terestru este văzut de poet astfel, în ”Îngere palid”: ”O, dar pământul încă te ţine/În nişte lanţuri ţesute în rai/De mult zburai tu în lumi senine/De nu iubeai”. Astfel, captivitatea terestră apare a fi ”ţesută în rai”, dar asta fiindcă liantul între Cer şi Pământ este iubirea, dar pentru a ne elibera/mântui trebuie să trecem prin încercări grele.
Eminescu a avut un condei unic nu numai prin stil şi versificaţie, dar mai presus de toate prin profunzime a mesajului care trimite deseori la sensuri ascunse, ezoterice.
Poet, prozator şi jurnalist, Eminescu şi-a pus o amprentă inconfundabilă în tot, fiind model pentru generaţiile viitoare.
În lucrarea ”Eminescu – ziarist politic”, poetul, eseistul, editorul şi revoluţionarul român Cassian Maria Spiridon scrie: ”Cu un acut simţ al datoriei (atât de rar întâlnit, totuşi, la români), distrugându-şi sănătatea şi nevoit uneori să scrie întreg ziarul, Eminescu nu a amestecat nicicând planurile. Nu şi-a pus creaţia în slujba politicii şi nici politica în slujba creaţiei (…). Şi-a pus condeiul de jurnalist în slujba ţării şi a momentului prin care trecea ţara”.
Sintetizând, Mihai Eminescu a fost o personalitate autentică, polivalentă şi universală – şi se cade să rememorăm acest lucru cum se cuvine, la 172 de ani de la naşterea sa.
Eminescu … adevarata limba romana’n stihuri si simtiri !