Standard și sărac

Îmblânzirea crizei sanitare nu a înseninat multe fețe, cea economică devenind din ce în ce mai puternică.

În aprilie, consumul din România a cunoscut o decelerare semnificativă de 22,3% față de luna martie, conform datelor prezentate de INS.

„Luând în calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimările oficiale privind evoluţia PIB pentru trimestrul II indică o contracţie de 14% a activităţii economice faţă de trimestrul anterior”, a afirmat recent guvernatorul Mugur Isărescu.

Majorarea alocațiilor și pensiilor, lucru cerut tot mai insistent de social-democrați și aliații lor, ar reprezenta o soluție prin creșterea consumului. Însă una artificială, în condițiile în care bugetul este mai găurit ca niciodată, ceea ce ar necesita și mai multe împrumuturi.

Creșterea economică ar putea fi accelerată de investiții. Însă românii care muncesc și trăiesc în străinătate, principalii investitori ai României, vor reduce drastic sumele trimise acasă. Să nu uităm că o bună parte dintre aceștia s-au întors în țară fiindcă și-au pierdut locurile de muncă.

Nici pe investiții străine sau locale nu ne putem baza, multe fiind oprite până când situația economiei o va permite. Renault-Dacia, cel mai mare exportator român, ar putea să oprească investițiile tehnologice, în condițiile în care industria auto s-a prăbușit, motiv de a trimite în șomaj o parte dintre angajați.

Principalul investitor al României ar putea deveni astfel Uniunea Europeană. Din partea acesteia se așteaptă o injecție de capital de circa 33 miliarde euro, parte dintr-un pachet în valoare totală de 750 de miliarde euro. Dar pentru aceasta este nevoie de proiecte corecte, care să depășească planul politic și clientelar. Pe de altă parte, banii ar urma să vină spre sfârșitul anului sau începutul lui 2021.

Într-un recent interviu acordat Deutsche Welle, comisarul european pentru transporturi Adina Vălean atrăgea atenția că sunt „o mulţime de bani care vor fi puşi la dispoziţie masiv la începutul schemei financiare şi vor fi atraşi de acele ţări care au proiecte”.

Doamna Vălean amintea însă și faptul că în momentul în care s-a realizat o realocare de bani europeni, Spania a prezentat 14 proiecte iar România niciunul, precizând că „se poate aplica în aceste fonduri direct pentru bani de la Uniunea Europeană, direct, fără cofinanțare, fără nimic”.

Până vor intra banii europeni, Ministerul Finanțelor așteaptă verdictul de la finalul săptămânii al agenției Standard & Poor’s în privința ratingului României.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW