Pentru a cincea zi consecutiv, sâmbătă, la Budapesta au avut loc noi manifestații împotriva reformei fiscale a premierului Viktor Orban, considerată că înglodeaza în impozite cu mult mai mari în primul rând micii comercianți. Aceste manifestații, primele de la realegerea conservatorului Orban, au început de fapt în ziua de 12 iulie, după adoptarea în parlamentul ungar a unei reforme fiscale care, spun protestatarii, majorează imens impozitele a mii de mici comercianți și antreprenori.
”Oamenii nu mai suportă”
”Ceea ce a făcut guvernul este fără sens. Reforma nu va aduce nimic la buget”, a declarat pentru France Presse o avocată aflată printre manifestanți.”Guvernul continuă să prevadă măsuri de austeritate, dar oamenii nu mai pot suporta”, a declarat la rândul său un profesor în vârstă de 68 de ani. Viktor Orban și-a apărat reforma contestată în aceste zile, susținând că ”este bună și necesară”.
Inflația și criza energetică
Așa cum se știe, Ungaria, care este în discuții cu Bruxellesul privind obținerea de fonduri de susținere a economiei, este grevată de o puternică inflație (11,7%) și o scădere consistentă a cursului monedei sale, forintul, față de euro.
Miercurea trecută, Viktor Orban a decretat ”stare de urgență”, pentru a răspunde crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, măsură însoțită de o creștere a producției de cărbune și de un apel adresat familiilor să-și restrângă consumul. Printre măsurile avute în vedere figurează cea care stabilește că persoanele care consumă mai multă energie decât consumul mediu vor trebui să o plătească de acum încolo la prețul pieței, nu la cel subvenționat de stat.